Nužno razmotriti i granične prijelaze, međunarodni zračni promet i autoškole

Objavljeno: 23. 04. 2020. , Ažurirano: 24. 04. 2020.

„Pozdravljamo mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti jer će sigurno pridonijeti povećanju djelatnosti u sektoru graditeljstva koji je otežano radio te u segmentu usluga prijevoza robe i putnika. Bitan je dio popuštanja mjera rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, stoga i svih prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal, što će olakšati i poslovanje građevinskom sektoru“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj.

Naglasila je da ostaje nejasno jesu li otoci i dalje izuzeti od tih mjera popuštanja, odnosno kakva je odluka o propuštanju onih koji nemaju prebivalište na otoku. „Tako se postavlja pitanje kako će radnici koji rade u dućanima građevinskim materijalom, a ne žive na otoku, dolaziti na posao te kako će radnici koji rade na gradilištima koja su i dalje otvorena na otocima obavljati svoj posao“, kazala je Čagalj.

Iznimno je važna mjera što se nakon više od mjesec dana obustave već u prvoj fazi uvode javne gradskih i prigradske prijevozne linija te brzobrodske linije za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom, a to će pokrenuti i autobusne prijevoznike.

Nakon 11. svibnja planira se ponovno uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza, što je iznimno važno za kretanje stanovništva i normalno funkcioniranje gospodarstva.

„Svakako bi trebalo omogućiti otvaranje što više graničnih prijelaza sa susjednim zemljama jer će to smanjiti gužve i vremena čekanja te smanjiti prelazak nepotrebnih kilometara i troškove prijevoznika. Također treba razmotriti i postupnu uspostavu međunarodnog zračnog prometa u strogo kontroliranim uvjetima te ponovni rad autoškola“, zaključuje Čagalj.