Objavljeno: 18. 07. 2016. , Ažurirano: 05. 10. 2016.

Strukovna grupa metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije ŽK Sisak i Zajednica za razvoj ljudskih potencijala pri HGK pokreću projekt Metalci su (opet) IN s ciljem promocije metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja učenicima osnovnih škola, ali i široj javnosti, promicanja tih zanimanja i mijenjanja percepcije o njima kao nedovoljno vrijednima i traženima na tržištu rada.

Ciljana skupina su mladi – učenici viših razreda osnovnih škola koji će se uskoro morati odlučiti za izbor životnog zanimanja.  Ovim putem, upoznati će ih se s potencijalnim poslodavcima koji će ih ujedno usmjeriti na koji način da se pripremaju za skoro zaposlenje te im istaknuti koje vještine, znanja i karakteristike oni traže od posloprimaca.

Mladima će se zanimanja u metaloprerađivačkoj industriji približiti slijedećim aktivnostima:

 • Izložba fotografija u ŽK Sisak – metaloprerađivačka industrija kroz njene ljude (listopad 2016.) –, izložba će biti postavljena u Poslovnom klubu ŽK Sisak te će predstavljati početak projektnih aktivnosti projekta. Na otvorenje izložbe biti će pozvani predstavnici tvrtki, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, mediji i ostala zainteresirana javnost. Tijekom godine, organizirati će se posjeti učenika izložbi  i druženje s predstavnicima poslodavaca i učitelja/odgojitelja tehničkih školi.
 • Promocija metaloprerađivačkih zanimanja na portalima HGK i hr te posebnoj Facebook stranici Metalci su (opet) IN (kontinuirana aktivnost) – kroz online kampanju na portalu Posao.hr upoznati će se mlade sa zanimanjima u metaloprerađivačkoj industriji.
 • Dani otvorenih vrata u tvrtkama – upoznavanje s proizvodnjom u metaloprerađivačkoj industriji (travanj-lipanj 2017.) – organizirat će se posjet učenika viših razreda osnovnih škola zainteresiranim metaloprerađivačkim tvrtkama kako bi se upoznali s proizvodnjom i mogućnostima zapošljavanja po završetku obrazovanja.

Uspostaviti će se veza između potencijalnih posloprimaca i poslodavaca te će poslodavci tijekom trajanja školovanja učenika moći iste informirati i usmjeravati kako bi po završetku njihova školovanja imali učenike koji se lako uključuju na tržište rada.

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije trebali bi postati tradicionalno godišnje događanje, prije upisa djece u srednje škole, a očekivani rezultati su slijedeći:

 • Pokrenuta je kampanja koja će dugoročno doprinijeti lakšem zapošljavanju mladih te će olakšati poslodavcima potragu za odgovarajućim kadrovima
 • Povećati će se  zanimanje učenika za metaloprerađivačka zanimanja kroz bolje razumijevanje istih
 • Učenicima će biti jasnije kako će izgledati njihova poslovna svakodnevica ukoliko izaberu metaloprerađivačko zanimanje
 • Poboljšati će se struktura upisnika u srednja strukovna (metaloprerađivačka) zanimanja s obzirom na osnovnoškolske ocjene

Kroz daljnje aktivnosti, poslodavci i stručna služba ŽK Sisak, ostat će u kontaktu s učenicima te će im odgovarati na sva pitanja vezana uz njihovo buduće zanimanje ali i mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja.

Tvrtke koje su se do sada uključile u projektne aktivnosti:

 1. Almos ljevaonica Kutina d.o.o., Kutina
 2. Alas-Info d.o.o., Lekenik
 3. Applied Ceramics d.o.o., Sisak
 4. Brodocentar d.o.o. Sisak
 5. Hidraulika Kutina d.d., Kutina
 6. Lipovica d.o.o., Popovača
 7. Lipovac-metal d.o.o., Sisak
 8. Metaflex d.o.o., Novska