Vrijeme održavanja: 03.04.2017.

Izaslanstvo Sektora za obrazovne djelatnosti Sankt Peterburga boravilo je u posjetu Gradu Zagrebu 3. i 4. travnja, kada su posjetili i zagrebačke osnovne i srednje škole te su organizirali raspravu o obrazovnim temama. Tako je u ponedjeljak, 3. travnja, u Gradskom uredu za obrzovanje, kulturu i sport održan Stručni forum o strukovnom obrazovanju, na kojem su sudionici razmjenili iskustva i prakse.

Hrvatsku gospodarsku komoru su na tom forumu predstavljali djelatnici Sektora za financijske insitucije, poslovne informacije i ekonomske analize – samostalna savjetnica Sanja Šimić i stručni suradnik Marin Marinović. Marinović je predstavio ustroj, ulogu i važnost HGK za razvoj hrvatskoga gospodarstva, problematiku tržišta rada i obrazovanja te projekt dualnog obrazovanja kao odgovor na postojeće izazove u vidu demografskih problema, nedostatka radnog iskustva mladih te osobito nedostanih znanja i vještina i neusklađenosti s potrebama poslodavaca.

 

FullSizeRender1.jpg

Marin Marinović, Izvor: HGK.

Na skupu je Nino Buić iz Agencije za strukovno obrzaovanje i obrazovanje odraslih predstavio sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, a predstavnici I. tehničke škole Tesla, Zdravstvenog učilišta i Ugostiteljsko-turistčkog učilišta iz Zagreba predstavili su svoje škole. Gosti iz Sankt Peterburga predstavili su odličnu suradnju poslovnog sektora i strukovnih škola u izradi programa obrazovanja, ali i ulogu tamošnje komore i poslodavaca u stjecanju primjenjivih kompetencija, koje učenike pripreme za tržište rada.

IMG-20170405-WA0001.jpg

Ugostiteljsko učilište Zagreb; Izvor: HGK.

Nakon završetka Foruma sudionici su obišli Ugostiteljsko-turističko učilište te njegove školske praktikume i restoran, u kojemu učenici pod vodstvom mentora stječu kompetencije za kuhare, slastičare i konobare.

IMG_1573.JPG

Sanja Šimić; Izvor: HGK

Uz upravo završen projekt Financijske pismenosti, ovaj je skup još jedan primjer uspješne suradnje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.