Objavljeno: 10. 11. 2016. , Ažurirano: 10. 11. 2016.


Podaci po granama gospodarstva za 2015. godinu

Republika Hrvatska, zemlja srednjoeuropske i mediteranske tradicije, danas je punopravna članica Europske unije i NATO-a. U posljednja dva desetljeća, u demokratskom okružju uz političku i socijalnu stabilnost te slobodno poduzetništvo, naša zemlja prolazi kompleksan tranzicijski proces uz težnju da izgradi i zadrži ulogu gospodarsko-političkog lidera regije.

Recentnom ekonomskom krizom formirani su novi gospodarsko-politički tokovi koji trajno određuju budućnost na međunarodnom tržištu. Zbog toga je više nego ikada izražena potreba za jasnim definiranjem nacionalnih ciljeva i interesa te gospodarsko-razvojnih prioriteta. Trenutno zbog nedovoljno brze provedbe svih reformi i prilagodbe gospodarstva kriterijima EU vrlo slabo koristimo potencijale razvoja. Zbog toga nam prijeti dugogodišnja stagnacija nacionalne ekonomije.

Konkurentske prednosti Hrvatske, koje se ne temelje samo na geostrateškom položaju, nego i na relativno visokoj obrazovanosti i kreativnosti ljudi, bogatstvu tla i vode te razvijenoj infrastrukturi, odrednice su budućega dugoročnog razvoja. To treba biti izazov svima nama; i institucijama i pojedincima.

Doprinos Hrvatske gospodarske komore u procesu tranzicije hrvatskoga gospodarstva i društva u cjelini odraz je njene misije stvaranja prosperitetnog društva i njegove države. HGK aktivno radi na stvaranju bolje investicijske klime za svoje članice, ali i za međunarodne investitore koji Hrvatsku prepoznaju kao zemlju mogućnosti. Svoj doprinos procesu bržeg razvoja gospodarstva HGK daje brojnim aktivnostima, poput lobiranja putem Predstavništva HGK u Bruxellesu, članstvom u Udruženju europskih komora − Eurochambresu, Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu − International Chamber of Commerce (ICC) te međunarodnim strukovnim asocijacijama. Putem Europske poduzetničke mreže Hrvatske – Enterprise Europe Network (EEN), sa svoja četiri područna centra u županijskim komorama, HGK svojim članicama omogućuje dostupnost svih informacija o EU, a organizacijom seminara o fondovima EU i drugim pitanjima pomaže hrvatskim gospodarstvenicima u nastupu na tržištu EU i povećanju njihovih mogućnosti dobivanja sredstava iz tih fondova.

Sa svojom 164 godine dugom tradicijom djelovanja na ovim prostorima, Hrvatska gospodarska komora, koja djeluje kao moderna i profesionalna institucija, predstavlja najbolji oblik djelovanja svojih članica na novom velikom europskom jedinstvenome „domaćem“ tržištu od 500 milijuna stanovnika, ali i na ostalim tržištima.

Vrata HGK otvorena su svim domaćim i stranim poslovnim ljudima kojima je Komora pružanjem poslovnih informacija, usluga i kontakata uvijek na raspolaganju.

 

 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Luka Burilović

Izvor: HGK