Objavljeno: 06. 09. 2018. , Ažurirano: 07. 09. 2018.

Tim rastom nastavljen je uzlazni godišnji trend koji kontinuirano traje od rujna 2014. godine. Osim toga, prema podacima koji su dostupni od 2005. godine, u ovogodišnjem srpnju zabilježena je rekordna razina realnog maloprodajnoga prometa (kada se promatra samo taj mjesec tijekom godina), a djelomično je rezultat i povoljnijih turističkih rezultata.

Na taj je trend rasta maloprodajnoga prometa djelomično utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača koje je od listopada 2014. godine samo u pet mjeseci bilo lošije. Na pozitivan su trend potrošačkog optimizma i realnoga prometa u trgovini na malo u posljednjim godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015. i 2017. godine, a imale su utjecaj na povećanje kupovne moći stanovništva.

U prvih sedam mjeseci ove godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,6% veći u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Uz očekivani nastavak trenda rasta neto plaća i poboljšanja pouzdanja potrošača te još uvijek niske baze (prošlogodišnji promet realno je 6,8% niži u odnosu na 2008. godinu), očekujemo da će i u ostatku ove godine realan promet u trgovini na malo imati povoljnija kretanja, odnosno da će rast prometa na razini cijele ove godine ostati na trenutnoj dinamici rasta (3,6%). Ako se nastavi spomenuta dinamika realnoga rasta, razina maloprodajnoga prometa sljedeće bi godine mogla dosegnuti onu iz 2008. godine (a tek 2020. godine prestignuti).

Spomenuta povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno su utjecala i na kretanja osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (čini gotovo 60% BDP-a), koja od drugog kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni rast BDP-a.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Pod utjecajem oporavka tržišta rada, rasta plaća i kupovne moći stanovništva, očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo. Ukoliko se nastavi sadašnja dinamika rasta, iduće godine razina maloprodajnog prometa mogla bi dosegnuti onu iz 2008. godine.