Vrijeme održavanja: 23.05.2017.

Objavljeno: 23. 05. 2017. , Ažurirano: 24. 05. 2017.

„ICC*, kao krovna svjetska udruga komora, s nacionalnim odborom i HGK zastupa i interese hrvatske poslovne zajednice, neprestano ističući važnost kontinuiranoga usavršavanja u pitanjima međunarodne trgovine. To svakako uključuje i rješavanje sporova“, rekao je Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK.

Rješavanje sporova od 1. ožujka 2017. godine još je lakše jer su na snazi revidirana pravila koja omogućavaju da se pravila za ubrzane postupke primjenjuju na sve arbitražne sporove čija je vrijednost predmeta spora manja od dva milijuna dolara. Cilj najnovijih izmjena daljnje je povećanje učinkovitosti, transparentnosti i etike, omogućavajući jednostavniji arbitražni postupak i smanjenje troškova. „Tako se, primjerice, prema novim pravilima, za neopravdano odugovlačenje postupka smanjuju administrativni troškovi stranaka, odnosno nagrada arbitrima od pet do 20 posto, ovisno o vremenu kašnjenja“, objasnila je Živa Filipič, savjetnica i imenovana glavna savjetnica Međunarodnoga arbitražnog sudišta ICC-a u Parizu.

Druge promjene odnose se na mogućnost svake stranke da od Sudišta ICC-a zatraži obrazloženje  odluke, poput odluke o izuzeću arbitara (tako da se, za razliku od prije, ne traži pristanak svih stranaka), prima facie odluke o nadležnosti i odluke o spajanju postupaka. „Kod sporova čija je vrijednost do dva milijuna dolara, može se, umjesto triju, odrediti jedan arbitar, što ubrzava postupak“, dodala je Živa Filipič u svojemu izlaganju.

Na konferenciji su se raspravile i ostale teme koje uključuju regionalne izazove arbitraže te sporove poslije spajanja i preuzimanja kao i arbitraža i stečaj.

Ovo je prva arbitražna konferencija ICC-a u Adria regiji, a  okupila je renomirane stručnjake, arbitre, odvjetnike, korporativne pravnike, menadžere, izmiritelje i predstavnike akademske zajednice iz Hrvatske i regije. Od hrvatskih stručnjaka na panelima su sudjelovali i iznijeli svoja iskustva profesor Hrvoje Sikirić i profesor Davor Babić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Marina Kralj Miliša, članica Uprave Končar – Elektroindustrija d.d., odvjetnici Dalibor Valinčić i Petar Ceronja te glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić.

Konferencija je održana uz potporu sponzora - Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, Odvjetničkog društva Buterin i Posavec te Končar – Elektroindustrije d.d.

 

*Međunarodna trgovačka komora (ICC) najveća je svjetska poslovna organizacija, a njeno Međunarodno arbitražno sudište vodeća je svjetska arbitražna institucija za rješavanje trgovačkih sporova koja pruža usluge vrhunske kvalitete.