Objavljeno: 03. 02. 2017. , Ažurirano: 03. 02. 2017.

Zaostajanje razvijenosti Hrvatske za prosjekom EU28, a osobito za prosjekom tranzicijskih i posttranzicijskih članica EU, nameće potrebu ostvarivanja dinamičnijih stopa gospodarskog rasta u srednjoročnom razdoblju. U tom smislu treba nužno iskoristiti svaki dodatni impuls koji može potencirati tu dinamiku. Jedan od njih, a koji nam stoji na raspolaganju, financiranje je sredstvima iz EU fondova, što, prema procjenama Europske komisije, može podići stopu gospodarskog rasta u državama središnje i istočne Europe do tri postotna boda, te što je znatno važnije, podići konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Pokazatelji dosadašnjeg korištenja fondova EU bili su niski, stavljajući Hrvatsku na poziciju članice s najmanjom stopom iskorištenosti. Naime, za proračunsko razdoblje 2007.-2013. postotak iskorištenosti sredstava fondova EU u Hrvatskoj iznosi 80,7%.

Prema posljednjim podacima Europske komisije, u sadašnjoj proračunskoj perspektivi EU za razdoblje 2014. - 2020. godine, Hrvatska je šesta u EU gledajući sredstva iz fondova EU po glavi stanovnika. Međutim, prema isplaćenim sredstvima, Hrvatska je 22. među državama EU28, dok je 25. prema odobrenim sredstvima za isplatu.

Stoga napore za postizanje efikasnijeg korištenja nužno treba intenzivirati u aktualnom proračunskom razdoblju EU 2014. - 2020., kada Hrvatskoj na raspolaganju stoji 12,68 milijardi eura, što je trinaesta najveća alokacija među svim članicama EU. U tom smislu potrebno je ubrzati pripremu i objavu natječaja, ali i povećati efikasnost sustava upravljanja i kontrole fondovima EU. 

Analiza: Razvojni prioritet – maksimalno iskoristiti sredstva fondova EU (.pdf)