Vrijeme održavanja: 07.05.2021.

Analiza HGK – Županijske komore Split za travanj i prva četiri mjeseca 2021.

Objavljeno: 07. 05. 2021. , Ažurirano: 07. 05. 2021.

Podaci o broju i vrijednosti računa koje su u travnju izdali porezni obveznici sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u odnosu na prošlogodišnji travanj, koji je gotovo u cijelosti bio obilježen ograničenjem i obustavom gospodarskih aktivnosti zbog lockdowna, očekivano pokazuju rast u većini gospodarskih djelatnosti.

Vidljivo je to iz analize za travanj HGK – Županijske komore Split, koja od početka pandemije na mjesečnoj bazi prati njen utjecaj na gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije i putem usporedbe podataka o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa.

Prema podacima Porezne uprave Područnog ureda Split, u travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdano 16,8 milijuna računa u vrijednosti nešto većoj od milijardu kuna. "Vrijednost fiskaliziranih računa u travnju je za gotovo 35 posto veća u odnosu na travanj 2020. godine, dok je istovremeno broj izdanih računa narastao za čak 79,3 posto", komentirao je podatke za prošli mjesec pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

Rast vrijednosti fiskaliziranih računa u prošlom mjesecu, u odnosu na travanj 2020., zabilježen je u gotovo svim djelatnostima, izuzev rudarstva i vađenja, građevinarstva te umjetnosti, zabave i rekreacije, koje su zabilježile pad. Najviši rast bilježe djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te obrazovanje.

Kada promatramo prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prisutan je lagani rast i broja i vrijednosti fiskaliziranih računa. Tako je u navedenom periodu izdano 3,3 posto više računa, a njihova je vrijednost bila za 1,3 posto viša.

Najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa u četveromjesečnom razdoblju, veći od 60 posto, bilježe djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (pad od 68,2 posto) i građevinarstva (62,8 posto), a slijede ih administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, koje uključuju putničke agencije i čarterske tvrtke (44,4 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (39,1 posto), rudarstvo i vađenje (23,1 posto) te prijevoz i skladištenje (7,5 posto). Ostale su djelatnosti zabilježile rast vrijednosti fiskaliziranih računa u prva četiri mjeseca u odnosu na iste mjesece 2020.

"S obzirom da smo u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine imali pad broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, a u prva četiri ovogodišnja mjeseca bilježimo njihov lagani rast, nadamo se da je to pokazatelj početka oporavka našeg gospodarstva i njegove uzlazne linije. Nastavak ovog pozitivnog trenda ovisit će o odgovornom ponašanju svih nas i time što povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, kao preduvjetu za što bolju turističku sezonu, kojoj svi težimo", poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.