Vrijeme održavanja: 06.03.2019.

Objavljeno: 04. 02. 2019. , Ažurirano: 07. 03. 2019.

U organizaciji HGK, u srijedu, 6. ožujka u HGK – ŽK Pula voditelj Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić, održao je  radionicu o dimnjačarskim koncesijama na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave te upravitelji višestambenih zgrada.

Okupljene su uvodno pozdravili  Marko Cindrić, poslovni tajnik Udruženja komunalnoga gospodarstva HGK i Damir Sirotić, direktor HGK – ŽK Pula. Sirotić je istaknuo kako su propisi koje se tiču sigurnosti, komunalnih djelatnosti te stanovanja sve složeniji, a pritom ih ne prati odgovarajuća infrastruktura i razvoj kadrova.

Obavljanje dimnjačarskih poslova pripada u komunalnu djelatnost, a ove poslove mogu obavljati obrti, zadruge i trgovačka društva u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

"Iako su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova, praksa je pokazala da te odluke ili nisu donesene ili se tumače na različite načine", istaknuo je Dejan Lončarić. Organiziranost dimnjačarske službe u Hrvatskoj je vrlo slaba, a najveći problemi u djelatnosti jesu nedostatak kadrova jer nedostaje oko 500 dimnjačara te različiti stavovi koje zauzimaju pojedini gradovi i općine  u tumačenju navedene Odluka.

Također, odluke koje su snazi operativno su neizvedive sa stajališta struke, a to je naročito vidljivo na primjeru cjenika koje su objavile pojedine jedinice lokalne samouprave, a koji su ekonomski neopravdani.

Radionica je organizirana povodom stupanja na snagu Zakona o komunalnom gospodarstvu, pripreme izrade Zakona o dimnjačarstvu te izrade Pravilnika o načinu obavljanja dimnjačarskih poslova.