Vrijeme održavanja: 20.09.2021.

Modernizacijski fond

Objavljeno: 13. 09. 2021. , Ažurirano: 17. 09. 2021.

Prva konferencija o Modernizacijskom fondu će se održati online, u ponedjeljak, 20. rujna, od 10 do 13 sati, u Hotelu Academia, Ul. Ivana Tkalčića 88, Zagreb.

Dio sudionika moći će biti fizički prisutan u Zagrebu na Konferenciji uz prethodnu prijavu, a ostalim zainteresiranima će se omogućiti online praćenje konferencije. 

Konferenciju možete pratiti putem sljedeće poveznice: https://youtu.be/SBbAsxy3nrA

Dnevni red konferencije dostupan je OVDJE.

Modernizacijski fond je program financiranja Europske komisije za podršku deset država članica EU s nižim dohodcima, kako bi se omogućila njihova tranzicija prema klimatskoj neutralnosti do 2030. godine. Republika Hrvatska, kao jedna od korisnica Fonda, završila je proces programiranja modaliteta provedbe i područja intervencije nacionalne alokacije koja će se uložiti u modernizaciju energetskog sektora i potporu prelasku na čistije oblike energije.

Cilj prve konferencije je podizanje svijesti o Modernizacijskom fondu. Sudionicima će biti predstavljena područja djelovanja Modernizacijskog fonda u Hrvatskoj, kao i načini provedbe, uvjeti prihvatljivosti i kriteriji za dodjelu sredstava. 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirat će nakon Konferencije niz radionica na kojima će predstaviti modaliteti provedbe Modernizacijskog fonda u Hrvatskoj.

Slijede tri regionalne radionice – u Splitu, u srijedu, 29. rujna, u Rijeci, u četvrtak, 30. rujna i u Osijeku, u četvrtak, 7. listopada. Svrha ovih radionica je informiranje potencijalnih prijavitelja projekata s više praktičnih informacija o razvoju projekata, postupku prijave, prihvatljivosti i zahtjevima za popratne dokumente. Završna radionica bit će organizirana online, u četvrtak, 21. listopada, za sve zainteresirane.

Ministarstvo poziva sve zainteresirane da sudjeluju u ovim radionicama i saznaju koje se vrste ulaganja mogu financirati iz Modernizacijskog fonda u Hrvatskoj.

Ove se aktivnosti odvijaju u okviru projekta Provedba novih financijskih mehanizama u okviru revidirane Direktive o ETS-u (EU Emissions Trading System, sustav trgovanja emisijama atakleničkih plinova) za razdoblje 2021. – 2030., kojega provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH uz podršku Glave uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije i savjetnike iz PricewaterhouseCoopers.

Za sve radionice je potrebna registracija. Samo registrirane osobe dobit će poveznice za sudjelovanje na online radionice i lokacije održavanja regionalnih radionica. Dnevni red radionice i lokacija bit će objavljeni uskoro.

Zbog epidemioloških mjera, broj osoba za fizičko sudjelovanje je ograničen te vas pozivamo da se prijavite na radionicu u Zagrebu putem obrasca u nastavku. Prvo se popunjava broj sudionika uživo, a oni koji se prijave nakon popunjenja tog broja će sudjelovati online. Rok za prijavu je ponedjeljak, 20. rujna, u 8:30.