Vrijeme održavanja: 07.10.2021.

Objavljeno: 22. 09. 2021. , Ažurirano: 23. 09. 2021.

Pozivamo Vas na radionice o Modernizacijskom i Inovacijskom fondu koja će se održati u HGK Županijskoj komori Osijek, Europske avenije 13, u četvrtak, 7. listopada. Radionica o Modernizacijskom fondu počinje u 9 sati, a o Inovacijskom fondu u 12.30 sati.

Radionice organizira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom sa svrhom informiranja potencijalnih prijavitelja projekata s više praktičnih informacija o razvoju projekata, postupku prijave, prihvatljivosti i zahtjevima za popratne dokumente.

Modernizacijski fond je program financiranja Europske komisije za podršku deset država članica EU s nižim dohodcima, kako bi se omogućila njihova tranzicija prema klimatskoj neutralnosti do 2030. godine. Republika Hrvatska, kao jedna od korisnica Fonda, završila je proces programiranja modaliteta provedbe i područja intervencije nacionalne alokacije koja će se uložiti u modernizaciju energetskog sektora i potporu prelasku na čistije oblike energije.

Inovacijski fond je uspostavljen u okviru EU ETS Direktive za razdoblje od 2020. do 2030. godine te je usmjeren za potporu svim državama članicama za inovativne nisko-ugljične tehnologije i procese u energetski intenzivnim industrijama, a treba omogućiti uvođenje na tržište industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe, kako bi se podržao njezin prijelaz na klimatsku neutralnost.

Prva konferencija o Modernizacijskom fondu održana je u Zagrebu, 20. rujna, a završna radionica bit će organizirana online, 21. listopada, za sve zainteresirane.

Ove aktivnosti odvijaju se u okviru projekta Provedba novih financijskih mehanizama u okviru revidirane Direktive o ETS-u (EU Emissions Trading System, sustav trgovanja emisijama atakleničkih plinova) za razdoblje 2021. – 2030., kojega provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH uz podršku Glave uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije i savjetnike iz PricewaterhouseCoopers.

Zbog epidemioloških mjera, broj osoba koje mogu sudjelovati na radionicama je ograničen te vas pozivamo da se prijavite na radionice na sljedećim poveznicama:

Prijave na radionice moguće su do 6. listopada.