Vrijeme održavanja: 22.10.2019.

Objavljeno: 09. 10. 2019. , Ažurirano: 16. 10. 2019.

Sektor za industriju, Odjel za poduzetništvo HGK, organizira S2B Forum, koji će se održati u utorak, 22. listopada, u 14 sati u HGK, na adresi Draškovićeva 45, u dvorani na prvom katu.

Nema sumnje da se suočavamo s revolucijom u financijskim uslugama. Tehnološki trendovi poput big date, blockchaina, usluge clouda, otvorenog bankarstva i strojnog učenja, ne samo da automatiziraju neke procese, poput bankarskih usluga, trgovanja i drugih usluga, već mijenjaju način na koji se kupcima pristupa. Kako bi udovoljile potražnji kupaca, institucije pokreću digitalizaciju novca putem strategija digitalne transformacije, bilo da je njihov cilj poboljšati temeljne mogućnosti obrade ili stvoriti nove usluge i uvid u potrošača. Kao dio tog putovanja, davatelji usluga i dalje otkrivaju i definiraju svoj jedinstveni digitalni identitet.

Od posudbe do plaćanja transakcije „isparavaju“; ovaj izraz koji je skovao autor Robert Tercek znači da sve fizičko što može biti informacija postat će informacija jednako brzo kao i druge usluge, možda čak i brže. O stalnom postojanju novca kao fizičkog entiteta oštro se raspravlja posljednjih nekoliko godina, a stručnjaci govore i za i protiv njegova mogućeg izumiranja. Jedino oko čega se svi mogu složiti jest porast opcija za digitalnu valutu. Blockchain je spreman poremetiti trenutno stanje globalnoga bankarskog sustava, dok Bitcoin, ali i ostale kriptovalute, polako zauzimaju tržište.

Iz tih razloga prva tema S2B Foruma u HGK bit će Digitalna transformacija financijskog poslovanja.

Predavači će nam u svojim izlaganjima približiti temu te sve prednosti, mane i potencijalne prijetnje na putu digitalne transformacije financijskog poslovanja, nakon čega će uslijediti rasprava.

Sudjelovanje na S2B Forumu je besplatno, ali s obzirom na ograničen broj sudionika, molimo da sudjelovanje potvrdite do subote, 19. listopada. Prijavni obrazac nalazi se u nastavku.

Program

Vrijeme Aktivnost
14:00 - 14:25 Digitalizirane usluge, proizvodi, imovina – tokeni i kriptovalute - Milan Horvat, iskusni poduzetnik, CEO Fima Plus d.o.o. i konzultant s bogatim iskustvom u financijskoj industriji i investicijskom bankarstvu
14:25 - 14:50 Koriste li se kriptovalute za plaćanje i zašto ne? - Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina d.o.o.
14:50 - 15:15 Blockchain tehnologija i promjene u financijskom sektoru - prof. dr. sc. Neven Vrček, Fakultet organizacije i informatike
15:15 - 15:40 Jesu li kriptovalute (i blockchain) rješenje u potrazi za problemom? - doc. dr. sc. Stjepan Groš, Fakultet elektrotehnike i računarstva