Objavljeno: 11. 05. 2018. , Ažurirano: 14. 05. 2018.

U HGK – Komori Zagreb 11. svibnja održana je promocija knjige Ivana Šimunovića Prostorne čarolije, profesora emeritusa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Nakon prve knjige tog uvaženog stručnjaka, planera i ekonomista Regionalni grad, uslijedio je niz ekonomsko-urbanističkih studija, no tijekom svoje karijere autor otkriva da se malo toga od njegovih razmatranja ostvarilo u zbilji. Zato je napisao novu knjigu, Prostorne čarolije, u izdanju naklade Bošković.

Knjiga u šest poglavlja govori o mediteranskom podneblju koje nedovoljno čuvamo, brendiramo i unapređujemo, a uništavamo. Dominiraju tri teme: identitet grada, metropolitanizacija i prostorni okviri koji nas određuju. Tematski se raspravlja o novom obrascu grada, ulozi prostora u razvoju grada, funkciji gradova u razvoju društva. Autorove su teme univerzalne i prepoznatljive, a teze aktualne.

U vremenu u kojem rijetko stvaramo nove i zadovoljavajuće vrijednosti u prostoru, važno je očuvati i unaprijediti prostor, gradove i krajolik. Potrebno je više promišljati o gradu, prostoru i načinu njegova razborita očuvanja. Najbolja je zaštita prostora, kako promišlja autor, njegovo aktivno korištenje, odnosno život u naslijeđenom prostoru uz sva njegova uvažavanja. Urbanizam i prostorno planiranje mogu, stoga, opstati integracijom i interdisciplinarnošću.

Knjigu su tijekom promocije, koju je vodio Zlatan Fröhlich, predsjednik HGK – Komore Zagreb, predstavili te o njoj naveli svoja promišljanja Zoran Radman, Mladen Vedriš i akademik Mladen Obad Šćitaroci, koji ističu da ona potiče stručna i interdisciplinarna promišljanja, otvara važne teme, naglašava važnost znanstvenih istraživanja i prepoznavanje obilježja prostora „genius loci“. Svojim trajnim načelima planerskog razmišljanja knjiga pridonosi struci i znanstvenoj grani urbanizma i prostornog planiranja i s ekonomskog i s interdisciplinarnog stajališta.