Proglašeni rezultati XII. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera

Zlatko Pavošević
Miroslav Čeme iz Zoljana, šampion XII. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija
Vrijeme održavanja: 30.11.2016.

Županijska komora Osijek je u studenome 2016. godine u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka i Općinom Semeljci organizirala XII. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Na natjecanje je bilo prijavljeno ukupno 333 uzoraka, od toga 223 voćnih rakija i 110 likera. Organoleptičko ocjenjivanje održano je 15. studenoga u ŽK Osijek.

Najbrojnije rakije su bile: šljivovice, kruškovače, jabukovače, lozovače, komovice, travarica, kajsijevače, breskovače, dunjevače te rakije od višnje, rogača, kupine, drijenka, morača, nektarine, mandarine, naranče, aronije, lubenice, maslačka i mastika. Najbrojniji likeri su bili od višnje, oraha, medni likeri te likeri od drijenka, bazge, rogača, pelina, kupine, maline, jagode, dunje, kajsije, kruške, trešnje, maslačka, smokve, naranče, anisa, trnine, biske, joste, melise, limuna, šljive, nespole, mirte, murve, kostile, lincure, mindena, šipka, krem likera, likera od mlijeka i likera od vina.

Proglašenje rezultata te dodjela priznanja i nagrada održani su 30. studenoga u Općini Semeljci.

Proizvođač najbolje ocijenjene šljivovice je Miroslav Čeme iz Zoljana koji je ujedno i šampion XII. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija. Najbolja rakija od kruške je od Ante Lukića iz Zagreba. OPG Dražen Zelenika iz Osijeka imao je najbolji liker od višnje.

Ove godine je nekoliko uzoraka rakija i likera ocijenjeno s maksimalnih 100 bodova. To su osim spomenutog šampiona šljivovice i rakija od višnje Damira Kurtovića iz Vinkovaca. Likeri s maksimalnim brojem bodova su liker od ruže, smokve, mirte od Nature Antunović iz Orebića, te liker od kave tvrtke Good Spirit d.o.o. iz Čakovca.

Prije samog proglašenja održan je edukativno-stručni skup. O utjecaju mikotoksina na kvalitetu rakije govorio je doc.dr.sc. Bojan Šarkanj iz Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek, a o gospodarskoj djelatnosti obitelji s osvrtom na proizvodnju voćnih rakija govorio je Vladimir Šokac, proizvođač rakija iz Okučana.

Katalog ocjenjivanja voćnih rakija 2016

Kontakti

  • Ernest Nad Viši stručni suradnik Tel: +385 31 223 890 Email: enad@hgk.hr
  • Stana Erstić Administrativna referentica Tel: +385 31 223 893 Email: serstic@hgk.hr