Objavljeno: 26. 11. 2021. , Ažurirano: 29. 11. 2021.


Obrt Romić iz Osijeka s rakijom travaricom i Destilerija Bilušić iz Zagreba s likerom od višnje šampioni su ovogodišnjeg, 17. ocjenjivanja kvalitete rakija i likera, koje organizira HGK – Županijska komora Osijek u suradnji s Općinom Semeljci i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Proglašenje rezultata održano je 26. studenoga u Semeljcima, a domaćin svečanosti je bio Grga Lončarević, načelnik općine Semeljci.

Priznanja najboljim proizvođačima rakija, likera i ginova uručio je Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju proizvođači jakih alkoholnih pića iz cijele Hrvatske prijavili su ukupno 126 uzoraka rakija, likera i ginova. Organoleptičko ocjenjivanje provelo je 12 stručnih ocjenjivača, pod vodstvom Borislava Miličevića i Ante Lončarića s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Najbolja šljivovica.jpg
Predsjednik Županijske komore Osijek (lijevi na slici) uručio je prizanje za šampiona natjecanja: rakiju travaricu i najbolju rakiju šljivovicu Obrta Romić iz Osijeka; Izvor: HGK.


Po kategorijama pića, najbolje ocijenjene šljivovica i travarica su rakije Obrta Romić. Najbolja rakija viljamovka, kao i lozovača te liker od višnje dolaze iz Destilerije Bilušić. U kategoriji jabukovača najviše ocjene dobila je rakija proizvođača Wild Boar Distillery iz Petrinje. Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda nagrađena je za najbolju dunjevaču, dok je najviše ocjene u kategoriji rakije od marelice ili kajsije dobila rakija Destilerije Šimić iz Požege. Najbolji medni liker ili medicu proizveo je OPG Berislav Barbarić iz Iloka, a najbolji gin Destilerija Sempervivum Poreč.

liker od višnje.jpg
Šampion natjecanja – liker od višnje Destilerije Bilušić iz Zagreba. Priznanje je uručio Zoran Kovačević, predsjednik ŽK Osijek (lijevi na fotografiji); Izvor: HGK.


"Ove godine prvi puta su na našem ocjenjivanju mogli sudjelovati isključivo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića", u uvodnom govoru rekao je Igor Mikulić, viši stručni suradnik u HGK – ŽK Osijek te dodao: "Od 72 rakije koje smo imali na ocjenjivanju, 27 je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera, njih 21 je zaslužio zlatno odličje, 17 srebrno i devet brončano. Od sedam ginova – četiri su zlatna. Ovo su odlični rezultati, koji kroz 17 godina ocjenjivanja pokazuju velik napredak proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj. Cilj ovog ocjenjivanja je promocija domaćih autohtonih proizvoda i njihovih proizvođača, a ŽK Osijek nastoji pomoći prerađivačima voća i destilerijama povezujući ih sa znanstvenom zajednicom – u ovom slučaju Prehrambeno-tehnološkim fakultetom ili Fakultetom agrobiotehničkih znanosti."

Najbolji gin.jpg
Najbolje ocijenjeni gin je onaj Destilerije Sempervivum iz Poreča, čijem je predstavniku plaketu uručio predsjednik ŽK Osijek Kovačević (lijevo na slici); Izvor: HGK.


Rezultati 17. ocjenjivanja kvalitete rakija i likera nalaze se OVDJE.

Dobitnici nagrada na 17. ocjenjivanju kvalitete rakija i likera
Izvor: HGK