Vrijeme održavanja: 12.01.2021.

Objavljeno: 12. 01. 2021. , Ažurirano: 12. 01. 2021.

Iako zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije bilo moguće organizirati svečanost dodjele priznanja sudionicima X. Međunarodne manifestacije „Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ 2020., Strukovna grupacija maslinara i uljara Šibensko-kninske županije čiji su članovi panelisti Udruge „Olea“ Šibenik i Zavod za javno zdravstvo Šibenik,ocijenili su pristigle uzorke maslinovih ulja.

Zavod za javno zdravstvo Šibenik je radio kemijske analize, a Udruga senzorskih analitičara „OLEA“ Šibenik organoleptičku analizu ulja.

Urod maslina 2020. godine sveukupno gledano bio je prosječan. Kvaliteta maslinova ulja pristiglih uzoraka bila je jako dobra. Zbog duljih ljetnih suša izostale su prve generacije maslinove muhe što se odrazilo na visoku kvalitetu plodova masline ove godine. Suša je utjecala na otežano dozrijevanje i nakupljanje maslinova ulja u plodu, što se u konačnici odrazilo na smanjenu voćnost, gorčinu i ujednačenu harmoničnost pozitivnih karakteristika maslinovih ulja.

Na desetoj manifestaciji ocijenjeno je 316 uzoraka od kojih je 88% ulja ekstra djevičanske kvalitete. Po bodovima 183 ulja je dobilo zlatnu medalju, 55 ulja srebrnu medalju, 22 ulja brončanu medalju, 17 ulja dobilo je diplomu za ekstra djevičansku kvalitetu, a 49 ulja je ušlo u kategoriju djevičanskih maslinovih ulja.

Senzorni analitičari Ole-e Šibenik ocjenjuju maslinova ulja.jpg

Senzorni analitičari Ole-e Šibenik ocjenjuju maslinova ulja; Izvor: HGK

Prvih deset najbolje ocijenjenih ulja na Manifestaciji i osvojeni broj bodova:

 • Šampion Manifestacije i Šampion u kategoriji sortnih ulja: BRUNO GRANIĆ - SD STARA TESKERA, Oblica, Ljubuški, BiH, 97,45
 • Šampion u kategoriji ulja iz pakovine: OPG LUPIĆ, Rožinjola, Bale, Istarska županija, 97,4
 • Šampion u kategoriji više sortnih ulja: NATAŠA LUBIANA, Više sortno ulje, Poreč, Istarska županija, 97,35
 • II. mjesto: OPG LORIS BAJKIN, Buža, Vižinada, Istarska županija, 97,35
 • III. mjesto: OPG MATE DUŠEVIĆ, Coratina, Ljubač, Zadarska županija, 97,32
 • IV. mjesto: OPG LORIS BAJKIN, Frantoio, Vižinada, Istarska županija, 97,2
 • V. mjesto: OPG MIKELE KALCINA, Coratina, Grožnjan, Istarska županija, 97,19
 • VI. mjesto: ZDRAVKO MAMIĆ, Oblica, Lišane Ostrovačke, Zadarska županija, 97,15
 • VII. mjesto: LOREDANA KRBAVČIĆ, Više sortno ulje, Buzet, Istarska županija, 96,97
 • VIII. mjesto: IVICA PEŠIĆ, Oblica, Šibenik, Šibensko-kninska županija, 96,88
 • IX. mjesto: ANA MAKJANIĆ, Levantinka, Stari Grad, Splitsko-dalmatinska županija,96,85
 • X. mjesto: MURIĆ d.o.o., Više sortno ulje, Ljubuški, BiH, 96,58

Organizator Udruga dalmatinskih uljara sa suorganizatorima Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom senzornih analitičara Olea iz Šibenika, Razvojno inovacijskim centrom AluTech, Zavodom za javno zdravstvo Šibenik i Ministarstvom poljoprivrede - Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, prvom će prigodom kada to mjere dopuste u Vodicama upriličiti prigodno druženje sa laureatima, pokroviteljima i medijima.