Objavljeno: 15. 10. 2019. , Ažurirano: 15. 10. 2019.

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj HR PSOR i Hrvatska gospodarska komora 12. put provode natječaj za ocjenjivanje društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća – Indeks DOP-a. Rok za popunjavanje upitnika Indeks DOP-a produljen je do 23. listopada, a nagrade najuspješnijim poduzećima bit će uručene na 11. konferenciji o DOP-u, 19. i 20. studenoga, u Hotelu Esplanade Zagreb.

Inače, u poduzećima koja ispunjavaju indeks DOP-a prosječna je plaća i do 23 posto viša u odnosu na hrvatski prosjek, a zaposlenici u 92 posto poduzeća ostvaruju neke od povlastica koje su veće od zakonom propisanih. U 2017. godini 42 posto tih poduzeća imalo je osobu zaduženu za održivi razvoj i/ili društveno odgovorno poslovanje, 20 posto imalo je radnu skupinu ili odbor, a 24 posto odjel.

Metodologiju Indeksa DOP-a razvili su Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a sudjelovanjem u natječaju poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s praksama drugih hrvatskih poduzeća.

Nagrade Indeks DOP-a dodjeljuju se u četiri kategorije: za velika, srednja, mala i javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u ukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu.