PRIPREMA, POZOR… TURIZAM!


Objavljeno: 01. 03. 2024. , Ažurirano: 01. 03. 2024.


Tjedan za turistički sektor od 5. do 8. ožujka u HGK – Županijskoj komori Split

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split organizira Tjedan za turistički sektor pod nazivom PRIPREMA, POZOR… TURIZAM!, koji će se održati od 5. do 8. ožujka 2024. u Županijskoj komori Split. 

''Cilj nam je da kroz četiri intenzivna turistička dana bolje pripremimo, informiramo, educiramo i povežemo dionike u turizmu s područja Splitsko-dalmatinske županije'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. 

5. ožujka održat će se radionica ''Procedure i izazovi pri zapošljavanju državljana trećih zemalja''

Radionica je namijenjena svim tvrtkama koje imaju potrebu za zapošljavanjem strane radne snage, a među kojima su upravo one iz sektora turizma u velikom broju, s ciljem da im se pruži ukupan pregled postupaka, potrebne dokumentacije, procedura i izazova pri zapošljavanju stranih radnika, ali i omogući postavljanje pitanja predstavnicima mjerodavnih institucija. 

O proceduri zapošljavanja državljana trećih zemalja govorit će predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Split i Ministarstva unutarnjih poslova - Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Predstavit će se i novoosnovana Zajednica agencija za zapošljavanje HGK i mogućnosti zapošljavanja stranih radnika putem agencija, a na kraju radionice su predviđeni poslovni susreti s predstavnicima agencija za zapošljavanje s područja Splitsko-dalmatinske županije. Kao rezultat regionalne suradnje, na radionici će sudjelovati i predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, kao jednog od bazena potencijalne sezonske, studentske radne snage. 

6. ožujka održat će se edukacija o primjeni napojnica u uslužnim djelatnostima

Edukaciju organizira Hrvatska gospodarska komora, a vodit će je stručnjaci iz RRIF-a. Sudjelovat će i predstavnici ugostiteljske struke koji su u svoje poslovanje uveli model fiskalizacije napojnica, koji će dodatno iznijeti svoja iskustva vezana za samu primjenu na terenu. Sudionici edukacije tako će se imati priliku detaljno informirati o izmjenama zakonskih propisa i o tome kako cijeli proces primanja napojnica izgleda u praksi. 

7. ožujka  - radionica na temu direktive sustava za trgovanje emisijama EU ETS u pomorskom prometu

Radionica u organizaciji Službe za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i ŽK Split namijenjena je kako brodarskim društvima koja su dužna pratiti i izvješćivati o emisijama stakleničkih plinova iz brodova koji dolaze/polaze iz EU luka, tako i budućim obveznicima u sustavu praćenja i izvješćivanja o emisijama.

Naime, obveza praćenja i izvješćivanja o emisijama stakleničkih plinova iz brodova, koja se od 2018. primjenjuje na brodove od 5000 BT, od 1. siječnja 2025. će se primjenjivati i na brodove za opći teret kao i offshore brodove od 400 do 5000 BT, stoga je cilj radionice pravovremeno informiranje i edukacija budućih obveznika u sustavu praćenja i izvješćivanja o emisijama, kako bi mogli započeti s obvezama od sljedeće godine. 

8. ožujka, povodom Međunarodnog dana žena, HGK – Županijska komora Split organizira okrugli stol i radionicu ''Žene u turizmu – soft vještinama do boljih rezultata''

Događaj je namijenjen poduzetnicama i poslovnim ženama, prvenstveno u turizmu, ali i svima ostalima koje su zainteresirane za poboljšanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina te javnog nastupa. 

Na okruglom stolu će o važnosti komunikacijskih vještina i dobrog javnog nastupa svjedočiti poduzetnice i poslovne žene iz turističke djelatnosti, dok će u drugom dijelu, na radionici, sudionice imati priliku više naučiti o 'mekim' vještinama, učinkovitoj komunikaciji i javnom nastupu.  

HGK – Županijska komora Split poziva sve dionike iz turističkog sektora, ali i ostale zainteresirane za navedene teme, da se više informiraju o pojedinim događajima i prijave za iste putem poveznica.