Stvaranje novog partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine (Ažurirano: 27. 7. 2020.)

Objavljeno: 19. 02. 2019. , Ažurirano: 27. 07. 2020.

Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU stupio je na snagu 31. siječnja 2020. godine u ponoć po srednjoevropskom vremenu te UK od tada više nije članica EU-a i smatra se trećom zemljom.

Sporazum se sastoji od dva glavna dokumenta:

Sporazumom je utvrđeno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2020. godine, predviđeno za pregovore o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, koji su u tijeku.

Tijekom prijelaznog razdoblja trgovinski i drugi odnosi između dvije strane su nepromijenjeni te se na Ujedinjenu Kraljevinu i dalje primjenjuje pravo EU-a.

U središtu pregovora o gospodarskom partnerstvu nalazi se sveobuhvatan i uravnotežen sporazum o slobodnoj trgovini, koji će uspostaviti novi režim pristupa tržištu EU i UK, a koji se znatno razlikuje od sudjelovanja na unutarnjem tržištu i carinskoj uniji.

Ako na kraju prijelaznog razdoblja ne bude ratificiran sporazum o uspostavi budućeg partnerstva Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, od 1. siječnja 2021. godine, međusobna trgovina obavljat će se  pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije.

Europska komisija još od jeseni 2017. godine, priprema gospodarstvenike i druge dionike kako bi se sa što manje poremećaja pripremili za znatne promjene do kojih će doći nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti unutarnje tržište i carinsku uniju te je u srpnju o.g., objavljena Komunikacija o spremnosti za kraj prijelaznog razdoblja s UK.

U okviru provedbe mjera pripravnosti EK kontinuirano objavljuje i ažurira čitav niz sektorskih obavijesti o pripravnosti koje bi gospodarski subjekti trebali pratiti u sklopu svojih aktivnosti pripreme na promjene koje će nastupiti u njihovu poslovanju s poslovnim partnerima iz UK.

Aktualne obavijesti o stvaranju novog partnerstva EU i UK dostupne su na stranici Europske komisije.

Dodatno, osnove informacije i obavijesti vezane za promjene koje fizičke i pravne osobe mogu očekivati u slučaju postizanja sporazuma o budućim odnosima EU i UK možete pratiti na mrežnim stranicama: