Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU stupio je na snagu 31. siječnja 2020. godine, u ponoć po srednjoevropskom vremenu te UK od tada više nije članica EU-a i smatra se trećom zemljom.

Europsko vijeće je 30. siječnja 2019. godine usvojilo odluku o zaključivanju sporazuma o povlačenju u ime EU, nakon što je dan ranije  na plenarnom sastanku Europskog parlamenta odobren sporazum o povlačenju, a Ujedinjena Kraljevina obavijestila EU o dovršetku svojih internih postupaka potrebnih za stupanje na snagu sporazuma o povlačenju.

Sporazum o povlačenju UK iz EU 24. siječnja 2020. potpisali su čelnici Europske unije, predsjednik Charles Michel i predsjednica Ursula von der Leyen u Bruxellesu te britanski premijer Boris Johnson u Londonu.

Sporazumom je utvrđeno prijelazno razdoblje do 31. prosinca 2020. godine tijekom kojeg će trgovinski odnosi između dvije strane ostati nepromijenjeni, a tijekom kojega će se voditi pregovori o budućim odnosima, uključujući i one trgovinske. Prijelazno razdoblje može se produljiti jedanput na razdoblje do jedne ili dvije godine, ako se obje strane slože s time prije 1. srpnja 2020. godine.

Europska komisija je u okviru priprema gospodarstvenika za mogući izlazak Ujedinjenje Kraljevine iz EU bez sporazuma početkom godine objavila paket materijala s jednostavnim kontrolnim popisom u 5 točaka i pregledom nužnih koraka koje gospodarstvenici trebaju poduzeti kako bi osigurali prijelaz na moguće nove uvjete poslovanja sa što manje poremećaja.

U okviru provedbe mjera pripravnosti EK je objavila i niz sektorskih obavijesti o pripravnosti koje bi gospodarski subjekti trebali pratiti u sklopu svojih aktivnosti pripreme na promjene koje bi mogle nastupiti u njihovu poslovanju s poslovnim partnerima iz UK.

Dodatno, osnove informacije i obavijesti vezane za promjene koje fizičke i pravne osobe mogu očekivati u slučaju uređenog i neuređenog izlaska UK iz EU možete pratiti na mrežnim stranicama: