Objavljeno: 02. 05. 2020. , Ažurirano: 04. 05. 2020.

Hrvatska gospodarska komora je na traženje članica Udruženja cestovnog teretnog prometa koje obavljaju djelatnost međunarodnog prijevoza zatražila od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu na temelju Odluke o postupanju i primjeni karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije bolest COVID-19, odnosno ukidanje te odluke i primjenu na ove vozače istih uvjeta koje imaju i vozači u tuzemnom transportu.

Prema navedenoj Odluci vozačima u međunarodnom prijevozu, koji svakodnevno prelaze granice između Republike Hrvatske i stranih zemalja, omogućeno je i za vrijeme proglašenja epidemije bolesti COVID-19 obavljanje prijevozničke djelatnosti uz provedbu mjera kućne izolacije. To podrazumijeva samoizolaciju tijekom koje vozač ne smije napuštati kuću, odnosno smještaj u kojem provodi samoizolaciju, osim u slučaju poziva poslodavca za obavljanje prijevoza.

U samoizolaciji vozači ponekad čekaju novi poziv poslodavca i više od tjedan dana, a prvim povratkom iz strane zemlje u RH nakon obavljenog prijevoza počinje teći novi ciklus samoizolacije, što znači da se dan povratka ponovo broji kao prvi dan samoizolacije. Izmjenjivanje ciklusa vožnje i boravka u kućnoj izolaciji u ovom režimu može potrajati i do mjesec dana, a u nekim slučajevima i više, da vozači kontinuirano borave u zatvorenom prostoru.

Vozači u ovom režimu nemaju simptome bolesti COVID-19 i treba im biti omogućen odlazak u trgovinu, ljekarnu i sl. te ograničeni boravak izvan kuće kao i ostalim građanima, a sve u skladu s epidemiološkim i sigurnosnim postupanjima. Prema sadašnjem modelu, to može koristiti tek nakon 14 dana samoizolacije od posljednjeg prelaska granice i povratka u Republiku Hrvatsku.