Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj predstavljena u ŽK Slavonski Brod

HGK / Krešimir Rudec
Vrijeme održavanja: 06.02.2018.

Zamjena kune eurom tema je koja sve više zanima poduzetnike, a i širu hrvatsku javnost. Radi objektivnog informiranja svih zainteresiranih o koristima, troškovima i postupku uvođenja eura, Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) organizirala prezentaciju Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj koja je održana 6. veljače u ŽK Slavonski Brod.

Prezentaciju je održao viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić.

Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH, koristi uvođenja u načelu su trajne i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom će se smislu pozitivni učinci uvođenja eura odnositi i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće bi koristi za gospodarstvo trebale biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja. Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Ono što građane najviše brine je moguće "zaokruživanje" cijena naviše, a to se može izbjeći zahtjevima koje država namjerava postaviti: svi trgovci morali bi šest mjeseci prije i nakon uvođenja eura cijene iskazivati i u kunama i u eurima. To dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima ključna je mjera kojom će se građane zaštititi od potencijalne nepoštene poslovne prakse u preračunavanju cijena.

Osim koristi i troškova uvođenja eura, predstavljene su i aktivnosti koje trebaju provesti državna tijela i institucije, uključujući ekonomsku politiku Vlade Republike Hrvatske i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

Potpunije informacije o uvođenju eura dostupne su na mrežnoj stranici http://euro.hnb.hr. Na prezentaciji su sudjelovali zamjenik župana Stjepan Bošnjaković sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, poduzetnici, predstavnici institucija (Porezne uprave, FINA-e, Lučke uprave), banaka, veleučilišta, medija te učenici i profesori Ekonomsko-birotehničke škole koji redovno pokazuju zanimanje za sudjelovanje na ovakvim stručnim predavanjima.

Nazočni su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom prezentacije o ovoj temi i gostovanjem najkompetentnijih osoba Hrvatske narodne banke te je izražen interes za njihovo buduće sudjelovanje u raspravi o gospodarskim temama o kojima se raspravlja u ŽK Slavonski Brod, a u nadležnosti su HNB-a.

Kontakti

  • Krešimir Rudec Direktor Županijske komore Tel: +385 35 448 583 Email: krudec@hgk.hr