Vrijeme održavanja: 23.11.2018.

Objavljeno: 23. 11. 2018. , Ažurirano: 27. 11. 2018.

Grad Slavonski Brod i ove je godine, od 22. do 25. studenoga, organizirao tradicionalni Katarinski sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, koji je održan u unutarnjem i vanjskom prostoru Sportske dvorane Vijuš.

Na 3000 četvornih metara izložbenog prostora nastupilo je više od 250 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Tijekom četiri dana Sajma održane su gastromanifestacije Kuhajmo slavonski, Okusi sa svih strana i Okusi Marsonije, gdje su se pripremala tradicionalna slavonska jela, a ispred dvorane, u sajamskim šatorima organiziran je četvrti Brodski festival piva i Ribarska večer.

Na Sajmu su organizirane i razne prezentacije i radionice, nastupi KUD-ova, koncerti i predstave.

U sklopu Sajma, u organizaciji ŽK Slavonski Brod i Hrvatske agencije za hranu, 23. studenoga održana je prezentacija s naslovom Rokovi trajanja hrane – predstavljanje rezultata istraživanja.

Na besplatnoj edukaciji sudjelovali su predstavnici prehrambene industrije, mali proizvođači koji su izlagali na Sajmu, predstavnici tijela samouprave i sanitarne inspekcije. Predavačica Andrea Gross Bošković, savjetnica ravnatelja Hrvatske agencije za hranu, izložila je rezultate istraživanja Agencije u vezi s procjenom trajnosti, odnosno sigurnosti proizvoda na kraju i po isteku roka trajanja te mogućnost produženja roka trajanja određene vrste hrane. Na predavanju su prikazane globalne i europske inicijative te smjernice u vezi s problemom bacanja hrane. U skladu s nacionalnom politikom smanjenja bacanja hrane definirane su preporuke za izradu nacionalnih uputa za rukovanje hranom po isteku roka trajnosti, koje propisuju subjekti u poslovanju s hranom.

IMG_2623 (2).jpg

Sudionici na predstavljanju Istraživanje Rokovi trajanja hrane; Izvor: HGK; Snimio: HGK.

Katarinski sajam postao je simbol Slavonskog Broda, što se vidi po broju izlagača i posjetitelja koji dolaze na Sajam i njegove popratne manifestacije ne samo iz Brodsko-posavske županije nego i drugih županija i zemalja.