Vrijeme održavanja: 23.11.2020.

Internet stvari te pametni moduli za mjerenje struje, vode i plina; novi investitori oslobođeni komunalnoga doprinosa

Objavljeno: 23. 11. 2020. , Ažurirano: 11. 12. 2020.

"Želimo stvoriti uvjete za dolazak novih investitora. Nije to napravljeno preko noći, na tome se radi duži niz godina. Naša zona nije samo 'gola livada', već je u potpunosti spremna za dolazak potencijalnih investitora. Uređena je dokumentacija, komunalna infrastruktura. Imamo izuzetno dobar prometni položaj, niz drugih pogodnosti i tvrtke u okruženju koje mogu pružiti potporu potencijalnom investitoru", rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić povodom današnje online konferencije Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu u organizaciji HGK i Grada Kutine.

Zona je strateški projekt Grada Kutine jer će se njezinim osposobljavanjem i dovođenjem investitora uvelike unaprijediti gospodarstvo Grada te povećati zaposlenost i poboljšati uvjeti života u samom gradu.

Zlatko Babić (1).jpg
Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine; Izvor: HGK.


Sama Zona će biti i prva pametna zona u Hrvatskoj. Prostire se na 74 hektara, u vlasništvu je Grada Kutine te nudi niz pogodnosti budućim investitorima. Osim što je osigurana komunalna, energetska i prometna infrastruktura, zona je na dobrom geoprometnom položaju, u skladu je s prostornom-planskom dokumentacijom te su budući investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade pet godina.

"Osnivanjem poduzetničkih zona otvaraju se nova radna mjesta, nove mogućnosti za ulaganje, pridonosi se razvoju maloga i srednjega poduzetništva, kao i ukupnoga razvoja lokalne zajednice. No, i te industrijske zone trebaju biti konkurentne. Pobjeđuje onaj tko stvori bolje uvjete i tko ponudi više. Moraju usavršiti svoju ponudu kako bi investitore privukli i zadržali, od uvjeta visoke infrastrukturne opremljenosti do javnoga i konkurentnoga sustava poticaja i olakšica te konkurentnoga ljudskog kapitala", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš, istaknuvši i važnost digitalnih tehnologija u poslovanju i ponudi poslovne zone u Kutini kao prve pametne poslovne zone u Hrvatskoj.

U vremenu početne aktivnosti, kao i poslije pri proširenju postojećih investicija unutar poduzetničke infrastrukture, digitalne tehnologije javnim tijelima omogućuju transparentnost, a poduzetnicima veću učinkovitost i uštede, čime se otvara prostor za nove inovacije i investicije.

Pilot projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture u Kutini uključivat će mrežu Interneta stvari (Internet of Things) u lokalnom vlasništvu, jedinstven softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom u gradskom vlasništvu, omogućavanje energetskih ušteda i analiza gradu i poduzetnicima, digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima. Grad Kutina će i opremiti poduzetnike koji posluju u zonama pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom, kao i digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je aktivnosti države po pitanju digitalizacije. "Digitalna transformacija nije samo tehnologija. Ona mijenja poslovni model, stvara nove vrijednosti i događa se prvo u našim glavama. Radi se o horizontalnoj temi koja zadire u sve sfere društva", rekao je Gršić.

Predstavljena je i platforma za e-usluge Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora, nedavno završen projekt digitalne transformacije HGK. Riječ je naime o informacijsko-komunikacijskoj platformi koja implementira osam e-usluga usluga (e-financiranje, e-javne ovlasti, e-članice, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje, e-gospodarske informacije i e-edukacije) te kojom se ubrzava komunikacija i unapređuju odnosi s članicama. Digitalizirano je i izdavanje dokumenata za javne ovlasti te je omogućeno još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnoga i regulatornoga okvira. Osim toga, gospodarstvenicima su izvori financiranja dostupniji i omogućena im je kvalitetnija promocija njihovih proizvoda i usluga.

Prezentacija održane ne predstavljanju Industrijsko-logističke zone Kutina možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.