Vrijeme održavanja: 26.02.2021.

Objavljeno: 26. 02. 2021. , Ažurirano: 26. 02. 2021.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić primio je Mokhtara Amina Khelifa, koji je od prošle godine diplomatski predstavnik Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Hrvatskoj.

Glavna tema sastanka je bila jačanje gospodarskih bilateralnih odnosa između dvije zemlje te aktivnosti koje se planiraju za daljnje jačanje gospodarske suradnje.

Prema zadnjim podacima DZS-a, ukupna robna razmjena dviju zemalja za jedanaest mjeseci 2020. iznosila je 37,6 milijuna američkih dolara, što je porast  od čak 175%, a veći dio se odnosi na rast hrvatskog izvoza u Alžir od čak 297%.

Mokhtar Amine Khelif Ivan Barbarić 1500x1125.jpg
Veleposlanik Alžira Mokhtar Amine Khelif i potpredsjednik HGK Ivan Barbarić; Izvor: HGK.


Pokazatelji vrijednosti rasta robne razmjene upućuju na trend rasta gospodarskih odnosa Hrvatske i Alžira te je ovo ujedno i poticaj za planiranje budućih aktivnosti koje će dati dodatni impuls proširenju suradnje.

Pravni okvir za razvoj gospodarskih odnosa i planiranje novih aktivnosti u okviru istih postoji u okviru potpisanog sporazuma Hrvatske gospodarske komore s Trgovinsko industrijskom komorom Alžira te će ove dvije institucije zajednički isplanirati predstojeća događanja koja će uključiti predstavnike hrvatske i alžirske poslovne zajednice.

Dogovoreno je održavanje online konferencije dvaju komora na kojoj će se utvrditi smjernice budućih aktivnosti koje će uključiti bilateralne sastanke između poduzetnika dviju zemalja.

Hrvatske tvrtke izvoznici su najbolje pozicionirani na europskom tržištu, no u stalnom su ispitivanju mogućnosti izlaska na nova tržišta trećih zemalja, stoga je jačanje bilateralnih odnosa između predstavnika poslovnih zajednica Hrvatske i Alžira dobar početak za jače pozicioniranje hrvatskih tvrtki upravo na alžirskom tržištu, u čemu će Veleposlanstvo Narodne Demokratske Republike Alžira u Hrvatskoj biti velika podrška.