Objavljeno: 22. 04. 2018. , Ažurirano: 23. 04. 2018.

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić i Uprava Hrvatskih šuma koju čine Krunoslav Jakupčić , Ante Sabljić i Igor Fazekaš potpisali su u četvrtak 19. travnja Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju prostornog drva.

"Puno smo raspravljali u posljednjih mjeseci kako bi postigli ovaj dogovor, nije bilo jednostavno, ali zahvalan sam što smo našli zajedničko rješenje u suradnji s Hrvatskim šumama", poručio je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

Pismom razumijevanja definiraju se pravila za izračun početnih količina prostornog drva, okvirni i godišnji ugovori te jedinične cijene drvnih sortimenata koje će vrijediti do 31. prosinca 2019. godine.

Cilj je promjenama u modelu prodaje drvne sirovine osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi prostornog drva, što će rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima. Želi se snažno potaknuti finalizacija drvne sirovine, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda, porast investicijskih ulaganja u nove tehnologije te nove i inovativne proizvode.

Javni poziv za prodaju prostornog drva Hrvatske šume raspisat će u idućih desetak dana, a iz Udruženja DPI HGK najavljuju kako su to tek početne mjere dugoročnog procesa revitalizacije drvoprerađivačke industrije.