Vrijeme održavanja: 03.03.2021.

Objavljeno: 03. 03. 2021. , Ažurirano: 04. 03. 2021.

Privredna komora Federacije BiH u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom danas je u Petrinji organizirala primopredaju osam šlepera građevinskog materijala koje su poduzetnici iz BiH donirali za stradale u potresu na Banovini.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i veze Mirjana Čagalj istaknula je kako su i gospodarstvenici u BiH ovom donacijom pokazali da imaju veliko srce i da su uvijek spremni pomoći potrebitima. "Moramo ubaciti u petu brzinu što se obnove tiče jer kreće sezona kad će nam i vremenski uvjeti ići na ruku. Ova donacija pomoći će da se obnove deseci kuća, ali nas čeka obnova stotina pa i tisuća objekata. Hrvatski graditeljski sektor ima iskustvo obnove i potrebne kapacitete koje smo predstavili državi. Podsjećam i Katalog hrvatskih proizvoda izrađen od HGK koji nudi cijeli asortiman potrebne opreme od provjereno kvalitetnih domaćih proizvođača", kazala je Čagalj.

shleper60408c43d970c.jpegIzvor: HGK

 

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić je naglasio da već dugi niz godina surađuju s HGK na brojnim projektima. "HGK i Hrvatsku kao članicu EU gledamo kao na stariju braću koji pomažu BiH da što lakše prebrodi gospodarske probleme i trasira put ka Uniji. Ovo je bila prilika da uzvratimo pomoć pa smo bez oklijevanja, u samo 15-ak dana prikupili ovaj materijal i na tome se želim zahvaliti svim gospodarstvenicima koji su sudjelovali u donaciji", poručio je Šantić.

Predsjednik HGK ŽK Sisak Tihomir Babić pojasnio je da su poduzetnici iz BiH donirali tri šlepera cementa, po dva šlepera blok cigle i betonskih blokova te jedan šleper crijepa i da će taj materijal biti raspoređen u Sisak, Petrinju, Glinu i Hrvatsku Kostajnicu. "Ova akcija je samo nastavak uspješne suradnje naših dviju komora, a ubudućemo ćemo raditi na tome da se ona što pozitivnije odrazi na gospodarstva Hrvatske i BiH", izjavio je Babić.

U ime  Stožera civilne zaštite RH na primopredaji donacije bila je ravnateljica uprave za graditeljstvo i procjene vrijednosti nekretnina u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Katica Prpić, a u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju Ivana Živković

U ime gradonačelnika gradova u koji će građevinski materijal biti raspoređen zahvalio se gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. "Naše štete se mjere u milijardama kuna, ali ovo je jedna nova šansa za naš kraj, da se obnovi i gospodarski napreduje. Donacija naših prijatelja iz BiH nam daje jednu novu nadu da nas se neće zaboraviti. Na toj humanosti im od srca zahvaljujemo", zaključio je Dumbović.