Vrijeme održavanja: 27.09.2020. - 04.10.2020.

Objavljeno: 25. 09. 2020. , Ažurirano: 02. 10. 2020.

Breaking the Surface (BtS) međunarodna interdisciplinarna terenska radionica o pomorskoj robotici i aplikacijama koju organizira LAPOST - Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 27. rujna do 4. listopada 2020. u Biogradu na Moru.

BtS je jedan od važnijih događaja i aktivnosti u projektu Innovamare, kojemu je HGK nositelj. InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Projekt je sufinanciran iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020. U sklopu projekta planirano je osnivanje digitalnog huba za inovacije u Šibeniku s podružnicom u Italiji, a uspostavit će se i interaktivna web platforma za prekograničnu suradnju. 

InnovaMare_LOGO_cmyk_erdf.jpg
Izvor: InnovaMare.


Ovogodišnji, 12. BtS će se održati u ograničenom izdanju uz znatno manji broj međunarodnih sudionika, ali će se sva predavanja prenositi live-streamingom. Program BtS-a dostupan je OVDJE.

BtS je od 2009. godine prepoznat kao mjesto susreta međunarodnih stručnjaka, sveučilišnih nastavnika, znanstvenika, predstavnika industrije i studenata iz različitih područja morske robotike i morskog daljinskog istraživanja, pomorske i nautičke arheologije i povijesti, biološke oceanografije i očuvanja mora, itd. BtS okuplja najpoznatije svjetske profesionalce i njeguje razmjenu znanja i iskustava, a podržava ga IEEE Oceanic Engineering Society, svjetsko društvo za znanost, tehnologiju i inženjerstvo primijenjeno na sve vodene površine.

Upravo zbog značaja BtS za ovaj projekt u utorak, 29. rujna održat će se okrugli stol o projektu InnovaMare i s njim poveznim temama robotike i senzorike, onečišćenja mora i inovacijskog ekosustava na kojem će gosti predavači biti međunarodno priznati stručnjaci Fantina Madricardo, ISMAR-CNR Venecija, Ivana Palunko, Sveučilište Dubrovnik, Gregory Yovanof, Informacijska Technologija Atena, Massimo Caccia, CNR-INM, Italija, Nikola Mišković, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Okrugli stol moderirat će Mateo Ivanac iz Hrvatske gospodarske komore. Važno je naglasiti da će ovaj okrugli stol imati live-streaming na Facebook stranici projekta.

Radionica Breaking the Surface jedinstveni je događaj koji omogućuje prezentaciju postignuća i izmjenu znanja s kolegama, ali i krajnje vrijedna terenska iskustva s istraživačkim partnerima. Važnost radionice Breaking the Surface tijekom prošlih godina prepoznata je i na međunarodnoj razini podrškom veleposlanstava SAD-a i Norveške u Hrvatskoj, kroz strateški projekt za jačanje međudržavne i međuinstitucijske suradnje.