Vrijeme održavanja: 08.06.2019. - 12.06.2019.

Objavljeno: 11. 06. 2019. , Ažurirano: 11. 06. 2019.

Mediteranski proizvodi poput vina, maslinova ulja, likera, rakija, konzervirane ribe te lavande i prirodne kozmetike izazvali su veliki interes kineskih posjetitelja na 1. Međunarodnom sajmu Kine i zemalja srednje i istočne Europe koji se održava u kineskom gradu Ningbou u pokrajini Zhejiang, od 8. do 12. lipnja.

U organizaciji HGK na sajmu sudjeluje 20 hrvatskih tvrtki, proizvođača vina, prirodne kozmetike, prehrambenih proizvoda i suvenira, koji su uz izlaganje svojih proizvoda održali i niz poslovnih razgovora s potencijalnim kineskim partnerima u sklopu sajma.

„Međunarodni sajam robe široke potrošnje u gradu Ningbou održava se već 18. godinu zaredom, a prvi put u novom formatu sajma ulaganja i trgovine (1th China CEEC Expo and International Consumer Goods Fair). Nastup hrvatskih tvrtki na sajmovima ovakvog tipa predstavlja dobru priliku hrvatskim poduzetnicima za povezivanje, ne samo s potencijalnim kineskim partnerima već i s europskim tvrtkama srednje i istočne Europe koje posluju s Kinom“, rekao je Dražen Holmik, direktor Predstavništva HGK u Šangaju. „Kinesko je tržište veliko i daje mogućnost velikom broju proizvoda, no također je vrlo konkurentno jer se za nj natječu proizvodi iz cijelog svijeta. Hrvatska ima kvalitetne proizvode, ali potrebno ih je usmjeriti na posebne niše na kineskom tržištu te nastojati gospodarsku suradnju s Kinom razvijati na razini pokrajina i gradova. S obzirom na sve veću popularnost tipičnih mediteranskih proizvoda u Aziji, ali i prepoznatljivost Hrvatske nakon finala na Svjetskom nogometnom prvenstvu, smatramo da je prisustvo hrvatskih tvrtki upravo na sajmu ovakvog tipa bitno za uspostavljanje kontakata, izgradnju prepoznatljivosti kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga te pozicioniranje na ovom tržištu“, zaključio je Holmik.

Na službenom otvorenju sajma sudjelovali su visoki dužnosnici svih 17 zemalja srednje i istočne Europe te visoki dužnosnici Ministarstva trgovine NR Kine i Vlade provincije Zhejiang i grada Ningboa. Hrvatske izlagače posjetili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te veleposlanik RH u NR Kini Dario Mihelin, koji su sudjelovali na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni.

Tijekom boravka u Kini ministar Tolušić susreo se sa zamjenikom premijera Kine Huom Chunhuom i zamjenikom ministra nadležnog za carinska pitanja Wangom Linjuom radi povećanja broja poljoprivrednih proizvoda iz RH koji će moći naći mjesto na kineskom tržištu.

U travnju tijekom boravka kineske delegacije u Hrvatskoj potpisan je, među ostalim, i Protokol o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane.

Robna razmjena Hrvatske i Kine 2018. godine iznosila je 1,11 milijardi dolara, od čega se 159 milijuna dolara odnosi na hrvatski izvoz, a 952 milijuna dolara na kineski uvoz.

Hrvatska je najviše izvozila strojeve, drvo, motorna vozila za posebne namjene, mramor i lijekove, dok se kineski uvoz najviše odnosio na aparate za mehanoterapiju, električne aparate, telefonske uređaje, strojeve za automatsku obradu podataka, uređaje za klimatizaciju i dr.