Vrijeme održavanja: 05.03.2018.

Objavljeno: 05. 03. 2018. , Ažurirano: 09. 03. 2018.

"Vodič je namijenjen tvrtkama svih veličina i iz svih sektora. Iz poslovne je perspektive važno da poduzeće, malo ili veliko, zna prepoznati rizike i efikasno upravljati prijetnjama vezanim uz svoje informacijske sustave. Istodobno, rukovodstvo mora biti svjesno činjenice da je upravljanje rizicima poslovanja koji su vezani uz njihove informacijske sustave trajni proces u kojemu nije i neće biti moguće postići apsolutnu sigurnost. Za razliku od mnogih poslovnih izazova, upravljanje rizicima sigurnosti je problem za kojeg ne postoji jednostavno rješenje. Za to je potrebna dosljedna pozornost i posvećenost rukovodstva tvrtki i jasna komunikacija s IT menadžerima", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na predstavljanju Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju.

Bernard Gršić 800x546.JPG

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić; Izvor: HGK.

"Važnost informacijske sigurnosti raste u svim segmentima društva jer digitalno društvo sve više ulazi u naše živote. Kroz ovaj vodič je na vrlo jednostavan način prikazana problematika informacijska sigurnost. Jednostavno, pregledno i pristupačno, to su riječi koje najbolje opisuju ovaj Vodič i nadam se da ćemo njime pomoći stvaranju bolje klime digitalnog društva u Hrvatskoj", poručio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, dodavši kako zbog zanemarivanja informacijske sigurnosti pada povjerenje u digitalne tehnologije, a održavanje povjerenja u njih je važno jer one omogućuju sedam puta brži tempo napretka od konvencionalnih.

 

Nikola Dujmović 800x541.JPG

Predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije HGK Nikola Dujmović; Izvor: HGK.

"Činjenica je da je u zadnjih nekoliko godina međunarodna percepcija Hrvatske i hrvatskog gospodarstva takva da premalo razmišljamo o informacijskoj sigurnosti. Moramo potaknuti gospodarstvo da više razmišlja o tome. Vječno se skrivamo iza osjećaja da nismo prava meta potencijalnih napada, a to se mora mijenjati", naglasio je predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije u HGK Nikola Dujmović, uz napomenu kako poduzetnici sami moraju prepoznati potrebu rada na sigurnosti, a onda mogu pozvati stručnjake da im u tome pomognu. Rekao je kako se kod nas tek sad javlja potreba za kadrovima koji se bave informacijskom sigurnošću unutar tvrtki, dok su vani takvi ljudi već odavno članovi uprava kompanija.

Sunčanica Skupnjak Kapić 800x617.JPG

Glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić; Izvor: HGK.

Glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić detaljnije je predstavila Vodič i naglasila važnost suradnje privatnog i javnog sektora u suzbijanju cyber rizika.

"Vodič na pristupačan način pojašnjava osnove informacijske sigurnosti u poslovanju, upozorava na sigurnosne ugroze poslovanja na internetu te nudi praktična rješenja za učinkovitije upravljanje rizikom. Namijenjen je vlasnicima poduzeća, menadžmentu i zaposlenicima te nije ograničen samo na IT službe. Navodi načela i postupke koji će tvrtkama pomoći u postizanju bolje informacijske sigurnosti, a upitnik za samoprocjenu pružit će im bolji uvid u stanje informacijske sigurnosti poduzeća", pojasnila je Skupnjak Kapić.

Skupna fotografija 800x492.JPG

Predstavljanje Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju; Izvor: HGK.

Kroz dvije panel rasprave u sklopu predstavljanja raspravljalo se o izazovima informacijske sigurnosti iz prakse poslovanja hrvatskih poduzeća te o usklađenosti i pripremi našeg gospodarstva za provedbu novih propisa iz područja informacijske sigurnosti. Sve češći napadi zahtijevaju sve kompleksniju izgradnju sustava sigurnosti, a naše tvrtke to itekako prepoznaju. Nova regulativa također usmjerava kompanije ka podizanju razine upravljanja rizicima i suradnje s institucijama, no potrebno je pojačati tempo uvođenja promjena, kako u javnom, tako i privatnom sektoru.

Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju možete učitati iz pratećih dokumenata na ovoj stranici.