Vrijeme održavanja: 25.10.2018.

Objavljeno: 26. 10. 2018. , Ažurirano: 02. 11. 2018.

U predstavništvu Europske komisije u Zagrebu predstavljen je projekt "Otvoreni inovacijski sustav Jadransko-jonske regije“ (OIS-AIR). Potpredsjednik HGK Tomislav Radoš pozdravio je početak provedbe projekta OIS-AIR, a projekt je detaljnije predstavio njegov voditelj Domagoj Šarić. OIS-AIR projekt provodi se u sklopu programa Interreg Adrion, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je uspostaviti i razviti „Hub&Spoke“ platformu, odnosno mrežu središnjeg huba i njegovih „satelita“ za uspostavu transnacionalnih veza te uravnotežiti „ključne sirovine 21. stoljeća“ – znanje i inovacije – poboljšanjem znanja i vještina istraživačkih i razvojnih centara podupirući stvaranje prekograničnih veza i inovacija, stimuliranje pristupa istraživačkoj infrastrukturi za MSP-ove te povećanje investicija poduzeća u istraživanje i inovacije i valorizaciju rezultata istraživanja i uspostavu trajnih veza i sinergije među poduzećima, istraživačkim i razvojnim centrima te pripadajućom istraživačkom infrastrukturom.

U OIS-AIR projektu, uz Hrvatsku gospodarsku komoru, sudjeluje još šest partnera iz regije: Tehnološki park Area iz Italije, ujedno vodeći partner na projektu; Tehnološki park Ljubljana iz Slovenije, Znanstveno-tehnološki park Beograd iz Srbije; Centar za istraživanje i tehnologiju Hellas iz Grčke; Sveučilište Basilicata iz Italije; Ministarstvo financija Albanije. HGK je kao partner zadužen za izradu pilota Makroregionalne strategije pametne specijalizacije (S3).

Predstavljanje OIS - AIR.jpg

Publika na predstavljanju projekta OIS-AIR; Izvor: HGK

Nakon predstavljanja projekta OIS-AIR dr. sc. Ljiljana Božić s Ekonomskog instituta u Zagrebu predstavila je projekt SmartEIZ  „Jačanje znanstvenih i istraživačkih kapaciteta Ekonomskog instituta, Zagreb kao temelja hrvatskog socio-ekonomskog rasta kroz implementaciju Strategije pametne specijalizacije“, financiranog iz programa Obzor 2020, čiji je cilj jačanje znanstvenog i istraživačkog kapaciteta, uklanjanje praznina i nedostataka Ekonomskog instituta Zagreb u usporedbi s vodećim institucijama iz područja ekonomije i upravljanja inovacijama i tehnologijom.

Za kraj događanja Manica Hauptman, ekonomska savjetnica Europske komisije u RH, predstavila je nadolazeći financijski okvir (InvestEU) za razdoblje od 2021. do 2017.

Više o projektu možete saznati na poveznici, a prezentacije s predstavljanja možete preuzeti u pratećim dokumentima.

Innovation cartellini OIS-AIR 860x430.jpg