Progress platforma olakšava malim i srednjim tvrtkama pristup kapitalu

HGK
Sudionici predstavljanja nove novu platformu Zagrebačke burze za mala i srednja poduzeća
Vrijeme održavanja: 14.02.2018.

"Jedna od aktivnosti HGK je povezivanje financijskih institucija s jedne strane i poslovnih subjekata s druge, u cilju iznalaženja najpovoljnijih rješenja za financiranje razvoja i unapređenja poslovnih procesa", istaknula je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, predstavljajući poduzećima članicama Komore Progress, novu platformu Zagrebačke burze za mala i srednja poduzeća.

VanjaDominovic1_800x552.JPG

Pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović; Izvor: HGK.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je da Progress predstavlja dio razvojno orijentirane strategije Burze kojoj je cilj na hrvatskom tržištu stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost. "Proces razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća snažno podupire i EU kroz svoju regulativu kojom su upravo ovakve trgovinske platforme zamišljene kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj", izjavila je Gažić.

IvanaGazic_800x533.jpg

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić; Izvor: HGK.

Ivana Kovačić iz KPMG-a, autora studije o SME tržištu, predstavila je najvažnije zaključke istraživanja. "Hrvatska mala i srednja poduzeća, iako zapošljavaju otprilike 40 posto zaposlenika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti, još uvijek nisu dostigla razinu prije krizne 2008. godine. Jedan od razloga svakako je i taj što u Hrvatskoj čak 70 posto njihovog financiranja dolazi od banaka. Osim što su krediti manje dostupni brzorastućim poduzećima koja ne mogu garantirati povrat kredita vlastitom imovinom, problem leži u tome što se koriste za pokrivanje obrtnog kapitala i premošćivanje likvidnosti, a nose i rizik kontinuiranog refinanciranja pa mnogobrojna poduzeća završe s više uzastopnih kreditnih linija i većinu prihoda koriste za pokrivanje kamata i naknada. K tome je čak 70 posto kreditnih linija kratkoročno uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za velike, zrele kompanije, a slična je situacija i na drugim tržištima u okruženju", pojasnila je Kovačić.

IvanaKovacic_800x533.JPG

Ivana Kovačić iz KPMG-a; Izvor: HGK.

Voditeljica Progress tržišta Zagrebačke burze Morana Plejić naglasila je da u Hrvatskoj postoji oko 13.440 poduzeća koje se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1.300 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura te upravo ona predstavljaju ciljnu skupinu za Progress tržište.

MoranaPlejic_800x533.JPG

Voditeljica Progress tržišta Zagrebačke burze Morana Plejić; Izvor: HGK.

"Putem Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva, čime će se omogućiti rješavanje jednog od velikih problema malih i srednjih poduzetnika koji nemaju mogućnost prijenosa poslovanja unutar obitelji ili postojećeg menadžmenta", zaključila je Plejić.

U osmišljavanju platforme značajnu ulogu imala je Europska banka za obnovu i razvoj, koja je putem svojih donatora (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC) lani financirala izradu studije o uspostavljanju SME tržišta u regiji.

Kontakti