Dvadeset godina suradnje Grada Nitre i Grada Osijeka

Vrijeme održavanja: 01.12.2017.

U povodu dvadeset godina suradnje gradova prijatelja Nitre iz Slovače i Osijeka u ŽK Osijek je 1. prosinca održan gospodarski susret. Domaćini delegaciji prijateljskog grada Nitre na čelu s voditeljem Gradskog ureda Nitre Igorom Kršiakom bili su Zoran Kovačević, predsjednik HGK – Županijske komore Osijek, i Željko Požega, predsjednik osječkog Gradskog vijeća. Slovačka delegacija posjetila je Osijek kako bi obilježila dvadeset godina uspješne suradnje dvaju gradova.

Goste iz Slovačke pozdravio je Zoran Kovačević istaknuvši da je suradnja Županijske komore Osijek i Regionalne komore Nitra samo jednu godinu kraća od suradnje gradova, a započela je potpisivanjem Sporazuma o suradnji 1998. godine. Do danas je održan niz poslovnih susreta, a otvaranjem tvornice automobila Jaguar u Nitri tijekom 2018. godine otvaraju se nove mogućnosti za suradnju u proizvodnji dijelova za automobile.

 

Uime Grada Nitre i gradonačelnika, okupljene gospodarstvenike i predstavnike institucija pozdravio je Igor Kršiak, voditelj Gradskog ureda Nitre, koji je istaknuo da se dosadašnja suradnja s Gradom Osijekom odvijala pretežito u području kulture i turizma, a ubuduće će se više raditi na intenziviranju  gospodarske suradnje. Održana je i prezentacija Grada Nitre i uvođenja koncepta Smart City putem mobilnosti – javni prijevoz, inteligentnu energiju i povećanje životnog standarda.

Ivan Malić iz tvrtke Mülbauer, Nitra, održao je prezentaciju ove softverske tvrtke i istaknuo da ima ispostave u više od trideset zemalja u svijetu, a u Slovačkoj posluje od 2007. godine. Pioniri su u uvođenju dualnog obrazovanja u Slovačkoj i blisko surađuju sa srednjim školama i fakultetima kojima nude mogućnost edukacije studenata i eventualnog zaposlenja.

Susretu su prisustvovali i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo, Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke u Osijeku, predstavnici TZ-a Osječko-baranjske županije, TZ Grada Osijeka, predstavnici Osječkog sajma d. o. o. te predstavnici FERIT-a, Elektrotehničke i prometne škole Osijek, i Tehničke škole Ruđer Bošković iz Osijeka.

Kontakti

  • Ivana Erak Viša stručna suradnica Tel: +385 31 223 852 Email: ierak@hgk.hr