Vrijeme održavanja: 06.06.2019. - 07.06.2019.

Drugi dan SPIEF-a – ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu

Objavljeno: 07. 06. 2019. , Ažurirano: 07. 06. 2019.

U Sankt Peterburgu je u tijeku ekonomski forum SPIEF 2019, čiji je drugi dan održan danas. Riječ je o forumu koji se u posljednjih dvadesetak godina smatra jednom od vodećih svjetskih platformi za susrete zainteresiranih predstavnika poslovnih zajednica.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komora Lukom Burilovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, susrelo se s guvernerom Vladimirske oblasti Vladimirom Sipyaginom.

Vladimirska oblast nalazi se u središnjem okrugu europskog dijela Ruske Federacije, na zapadu i jugozapadu graniči s moskovskom oblasti, a od Moskve je udaljena oko 200 kilometara. Središnje je mjesto u gospodarstvu ove bogate ruske oblasti industrija, posebice strojogradnja i metaloprerađivačka industrija, a značajne su i prehrambena te laka industrija. Od prehrambene industrije posebno je razvijena mliječna i konditorska proizvodnja.

„Promicali smo i gradili gospodarske odnose unatoč preprekama. Vrijednost razmjene Hrvatske i Rusije dosegnula je u prošloj godini gotovočetiri milijardekuna, a na našoj obali i kontinentu sve je više ruskih turista. S obzirom na to da je Ruska Federacija ogromno tržište, ovaj je forum sjajna prilika za susrete s rukovoditeljima ruskih pokrajina i otvaranje prilika za suradnju snašim tvrtkama“, izjavio je Burilović.

Ministar gospodarstvo, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik HGK Luka Burilović sastali su se i s predsjednikom brodograđevne kompanije OSK koju je predstavio predsjednik uprave Georgy S. Poltavchenko. Zajedno su došli do zaključka da svakako postoji velik prostor za razvoj već sada uspješne suradnje u području brodograđevne industrije, osobito uzimaju li se u obzir potrebe ruskih naručitelja kada je posrijedi proizvodnja brodova.