Objavljeno: 27. 10. 2017. , Ažurirano: 27. 10. 2017.

Predsjednik HGK Luka Burilović i potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš u Bruxellesu su 27. listopada sudjelovali na plenarnoj sjednici udruženja europskih gospodarskih komora – Eurochambresa.

Predsjednik HGK Luka Burilović izabran je treći put ze redom u Upravni Odbor Eurochambresa s mandatom na godinu dana. "Izuzetna mi je čast što sam izabran u Upravni odbor. Time su ukazani čast i priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori te smo prepoznati kao stabilna i ugledna institucija", rekao je Burilović. Predsjednik HGK je naglasio važnost jačanja komorskog sustava na razini Europe koji može znatno pomoći poslovanju naših članica na zajedničkom tržištu.

Na plenarnoj sjednici ove krovne organizacije europskih komora izabran je novi predsjednik, Christoph Leitl, koji je najavio još snažniji angažman europskih komora u potpori svojim članicama i jačanju europskog biznisa. Kako bi se to ostvarilo, Leitl je naglasio kako Komore moraju biti još vidljivije prema onima koji donose odluke na EU razini, ali i na razini nacionalnih vlada. Riječ je o jačanju paneuropske mreže Komora kojima je cilj utjecaj na smanjenje birokracije, snaženje vještina, pristupa izvorima financiranja i tržištima uključivši i sklapanje trgovinskih ugovora sa zemljama koje nisu EU članice.

Novi predsjednik Eurochambresa pozvao je i na razmjenu iskustava među europskim komorama kako bi se na najbolji način odgovorilo izazovima digitaliziranog svijeta, a Eurochambres će pozicionirati kao europsku platformu inovacija. Leitl je uvjeren kako je Eurochambres kao paneuropska organizacija Komora u stanju izazove s kojima se Europa susreće pretvoriti u nove mogućnosti za još bolje rezultate europskih tvrtki, svojih članica. Novi predsjednik Eurochambresa je predsjednik Federalne gospodarske komore Austrije.