Objavljeno: 19. 04. 2018. , Ažurirano: 25. 04. 2018.

''Iako ne možemo zanemariti današnji incident, ne smijemo dopustiti da nas zaustavi u namjeri da kroz rast robne razmjene donesemo građanima obje zemlje bolje sutra. Odnosi Hrvatske i Srbije isprepleteni su složenim, ali i neraskidivim vezama. Na politici je da skida terete prošlosti, a komore su tu da olakšaju put gospodarstvu u bolje sutra! Koliko smo oslonjeni jedni na druge pokazuju i brojke; Hrvatska je u zadnjih 15-ak godina u Srbiju uložila ukupno 750 milijuna eura, Srbija je naš osmi najznačajniji trgovinski partner, tu trenutno posluje više od 220 naših tvrtki - upravo iz tih razloga ponovno otvaramo vrata Predstavništva HGK u Beogradu; kako bi im bili podrška te zastupali naše gospodarske interese'', poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanom otvaranju Predstavništva HGK u Republici Srbiji, 18. travnja, dodavši da moramo ojačati susjedske odnose ako želimo uhvatili korak s globalnom konkurencijom koja nemilosrdno grabi naprijed.

Osvrnuvši se na današnji incident Burilović je kazao i kako je ovo politički izolirani faktor prošlosti, a gospodarstvo gleda u budućnost te zaključio kako je važno da se od ovog čina ogradila aktualna srbijanska vlast.

"Mi nismo još ni načeli puni gospodarski potencijal i na početku smo jedne nove ere ekonomske suradnje. Otvaranje ovog predstavništva jamči da ćemo imati svakodnevnu komunikaciju između hrvatskih i srpskih poduzetnika. Naše dvije komore veže ne samo dobra suradnja, već i prijateljski odnos, a upravo kroz taj odnos želimo gospodarski ojačati cijelu regiju i stvoriti ozračje uspjeha, a ne konflikta", poručio je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ispričavši se zbog "izljeva primitivizma jednog čovjeka prošlosti koji nikom nije trebao".

"Otvaranje predstavništva HGK u Beogradu kruna je jednog dugoročnog napora da se ekonomska suradnja dvije zemlje podigne na jednu višu razinu. Smatram da će suradnja između kompanija koje tu posluju postati intenzivnija i da uskoro možemo očekivati nastup hrvatskih i srpskih kompanija na trećim tržištima", kazao je Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic grupe u Srbiji.

Osim što će Predstavništvo pomagati tvrtkama koje već posluju na ovom tržištu u premošćivanju birokratskih barijera, HGK će poticati tvrtke koje su na početku puta da se pozicioniraju na srbijanskom tržištu.

Kontinuirano povećanje robne razmjene između dvije zemlje nije omeo niti izlazak Hrvatske iz CEFTA-e i pridruživanje Europskoj uniji. Hrvatski izvoz u Srbiju se u zadnjih 13 godina gotovo udvostručio. U prvih jedanaest mjeseci 2017. godine izvoz RH je iznosio 616 milijuna eura i ponovo bilježi rast od 31 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini, dok je uvoz u RH iznosio 532 milijuna eura i predstavlja porast od 19 posto u odnosu za isto razdoblje ranije godini.