Vrijeme održavanja: 26.08.2016.

Objavljeno: 26. 08. 2016. , Ažurirano: 26. 08. 2016.

Predstavnici pojedinih europskih komora i visoki dužnosnici 12 država članica Europske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) na Dubrovnik Forumu protekla su dva dana razgovarali o povezivanju država koje se nalaze na području od Baltičkog, Crnog pa do Jadranskog mora. Infrastrukturni projekti, energetska sigurnost i održivost, istraživanje i razvoj, digitalizacija i implementacija dualnog sustava obrazovanja, poticanje start-upova i poduzetničko učenje, zajednički su ciljevi sudionica Inicijative tri mora kojom će ojačati gospodarstava zemalja sudionica Inicijative. Potpisana je i zajednička izjava o međusobnoj suradnji u provedbi tih ciljeva.

"Zemlje članice Inicijative tri mora s više od 112 milijuna stanovnika predstavljaju značajan populacijski i gospodarski dio Europske unije. Ta regija, unatoč činjenici da bilježi nižu razinu BDP-a od europskog prosjeka, predstavlja veliki potencijal za daljnji razvoj te bilježi konstantan rast. Politička suradnja i povezivanje najbolje će uspjeti ukoliko se ujedine gospodarski interesi zemalja tog područja", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić, dodavši kako je jedan od razloga organiziranja ovog Foruma i zajedničko apliciranje za sredstva iz EU fondova. "Zajedničkim projektima možemo poboljšati uvjete rada gospodarstvenika. Moramo više surađivati i učiti na pozitivnim primjerima zemalja s kojima surađujemo unutar ove inicijative", istaknuo je Kramarić te najavio da HGK preuzima ulogu glavnog koordinatora komorskih aktivnosti u okviru ove inicijative, do sljedećeg susreta koji je planiran 2017. u Poljskoj.

U okviru Dubrovnik Foruma Hrvatska gospodarska komora potpisala je i Sporazum o poslovnoj suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela - CRANE, kojim su artikulirani zajednički interesi s fokusom na poticanje i razvoj inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj te pružanju pomoći poduzetnicima u realizaciji inovativnih projekata s međunarodnim potencijalom. Sporazum je potpisan uz prisutnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pozdravila ovo povezivanje.

Na Forumu su dogovoreni koraci za daljnju regionalnu i institucionalnu suradnju. HGK će, u suradnji s Hrvtaskom obrtničkom komorom, Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL) i europskim komorama Bugarske, Austrije, Slovenije i Poljske razvijati zajedničke projekte i aktivno sudjelovati u radnim grupama definiranim za pojedina područja.

Forum u Dubrovniku, organiziran je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a održao se na razini predsjednika država i ministara.