Automobilska industrija, energetika i promet sektori najperspektivniji za suradnju Hrvatske i Slovačke

HGK
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić
Vrijeme održavanja: 16.10.2017.   /   Rok prijave: 16.10.2017.
Jačanje konkurentnosti industrije uz zelene tehnologije

„Za suradnju u području zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i zelene tehnologije na raspolaganju su nam sredstva EU i sredstva iz drugih programa kojima se mogu kreirati proizvodi visoke dodane vrijednosti, koji će biti konkurentni na globalnome tržištu i koji mogu potaknuti daljnji razvoj“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić na Hrvatsko-slovačkom forumu zelenih tehnologija, koji je u organizaciji HGK i u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike održan danas u HGK, uz B2B sastanke na kojima je sudjelovalo 28 hrvatskih gospodarstvenika i 12 slovačkih tvrtki i institucija iz područja energetike, prometa, IT-a, poljoprivrede i gospodarenja otpadom.

„Značajan prostor suradnje dvaju gospodarstava je u automobilskoj industriji, a također i u energetici, prometu te drugim područjima. Hrvatska i Slovačka dijele i zajednički interes za energetsku povezanost na energetskom koridoru i plinovodnoj mreži Baltik-Jadran“, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, navodeći namjeru Hrvatske da se na otoku Krku izgradi LNG terminal kapaciteta dvije milijarde kubnih metara plina, koji bi s radom počeo 2019. godine, ali i izradu cjelovite energetske strategije s ciljem niskougljičnoga razvoja.

Prvi državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Slovačke Vojtech Ferencz spomenuo je primjer dosadašnje uspješne suradnje Hrvatske i Slovačke u izgradnji elektrane na biomasu kod Ogulina, osvrnuvši se i na situaciju u Slovačkoj: „Slovačka je izradila zakonsku legislativu za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, a prioritet je postizanje troškovne učinkovitosti i minimiziranje krajnje cijene struje“, napomenuo je Ferencz.

Pomoćnica ministra gospodarstva Slovačke iz Uprave za strategiju Andrea Farkašová predstavila je slovački automobilski sektor, najznačajniju granu slovačke industrije koja ima ključnu ulogu u nacionalnome gospodarstvu s 200.000 zaposlenih, od kojih 80.000 izravno, s udjelom od 44 posto u industriji i 40 posto u izvozu te s milijune proizvedenih automobila godišnje. Sljedećih godina očekuju ih brze tehnološke promjene uvođenjem industrije 4.0, a također se potiče i elektromobilnost, što Slovačkoj pruža mogućnost povezivanja s elektroindustrijom te razvoj mreže elektropunionica.

Zdravka Zmajlović iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike predstavila je zakonsku regulativu u Hrvatskoj u području obnovljivih izvora energije, kao i stanje proizvodnje energije u području biomase, proizvodnje biogoriva te hidro i vjetroelektrana.

Kroz predstavljanje najuspješnijih domaćih primjena zelenih tehnologija, voditelj Odjela u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Krešimir Štih je kao primjere korištenja obnovljivih izvora energije istaknuo Solanu Pag i upotrebu biomase, čime su troškove energije smanjili tri puta, Tvornicu turbina Karlovac, Končarevu proizvodnju vjetroelektrana, liniju za proizvodnju paleta Đure Đakovića, proizvodnju led rasvjetnih tijela Energy plus te solarnih kolektora Solvisa i proizvodnju pametnih klupa tvrtke Include, koja se izvozi u 15 zemalja na četiri kontinenta.

Kontakti

  • Ana Karlić Stručna suradnica Tel: +385 1 456 1795 Email: akarlic@hgk.hr
  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr