Prvi Europski Summit industrije zdravstvenog turizma: Zajednička promocija Europe kao destinacije zdravstvenog turizma

HGK
Potpredsjednik HGK Josip Zaher otvorio je okrugli stol
Vrijeme održavanja: 28.02.2017. - 02.03.2017.

Vodeći europski skup zdravstvenog turizma konferencija HTI (Health Tourism Industry) ovog je puta okupila više od 300 sudionika u Rovinju. Tijekom konferencije HTI, 28. veljače, održao se prvi Europski Summit industrije zdravstvenog turizma u organizaciji HGK, zatvoreni okrugli stol lidera europskih i međunarodnih institucija Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Portugala, Srbije, Cipra, Grčke, Italije, Francuske i SAD-a te udruga ESPA (European Spas Association), EHTTA (European Historic Thermal Towns Association), ECTAA (European Community Travel Agents Association) kao i jedne od najvećih globalnih osiguravatelja Cigna.

ZajednickaFotografija_800x450.jpg

Sudionici okruglog stola prije njegova početka; Izvor: HGK.

"Govorimo o najbrže rastućem obliku turizma u Europi, koji nije sezonalan, s prosječnom stopom rasta od 15 do 20 posto godišnje. Europa jest svjetski lider u turizmu, međutim, predviđa se da će sadašnjih 50 posto tržišnog udjela svih turističkih dolazaka padati čak i do 40 posto. Treba nam zajednička promocija Europe kao destinacije zdravstvenog turizma”, naglasio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher te dodao kako se zdravstvenim turizmom također otvaraju tržišta komplementarnih proizvoda kao što je proizvodnja lijekova, prehrambena industrija, obrazovanje stručnih kadrova itd.

Tijekom okruglog stola razgovaralo se o zajedničkoj platformi i inicijativi promocije Europe kao destinacije zdravstvenog turizma.

Summit_800x450.jpg

Zatvoreni okrugli stol lidera europskih i međunarodnih institucija iz 11 zemalja i triju udruženja; Izvor: HGK.

"Unatoč svim raspoloživim potencijalima i velikoj tradiciji, europski zdravstveni turizam suočen je s velikim izazovima, od legislative pa do nedovoljno artikulirane promocije. Ova inicijativa HGK i partnera plod je višestrukih razgovora s predstavnicima mnogih europskih zemalja koji se nalaze u sličnoj situaciji”, izjavila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

Sudionici okruglog stola naveli su probleme s kojima se suočava razvoj sektora zdravstvenog turizma toliko značajnog u budućnosti kao što su administrativne barijere i ozbiljna konkurencija izvan Europe. Zaključci sa sastanka bit će objavljeni naknadno te će potom biti upućeni europskim institucijama kako bi osvijestili javnost o važnosti europskog zdravstvenog turizma i utjecali na buduće politike kojima će se regulirati sektor.

Kontakti