U ŽK Rijeka 29. studenoga održana je sjednica Strukovnih skupina proizvodnih djelatnosti HGK - ŽK Rijeka. Članice su upoznate s mogućnošću sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU namijenjenim potencijalnim prijaviteljima – mikro, malim i srednjim poduzećima koja razvijaju svoje projektne ideje. Objavom 141 natječaja u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova na raspolaganje im je stavljeno 2,76 milijardi eura. U 2018. godini s privatnim poduzetnicima potpisano je 2065 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, od toga 289 s obrtnicima. Također, od 2015. godine do danas Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija objavilo je ukupno 27 poziva na dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti od 5,4 milijarde kuna. Od toga je putem 19 poziva 4,5 milijardi kuna direktno stavljeno na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unapređenju poduzetničke infrastrukture i indirektno su namijenjeni poduzetnicima stvaranjem povoljnog poduzetničkog okruženja. U okviru objavljenih poziva zaprimljeno je gotovo 5000 projektnih prijedloga, a financiranim projektima potaknuto je ukupno sedam milijardi kuna ulaganja.

 

SS proizvodnih djelatnosti 29.11.18. slika 1 web.jpg

Sudionici sjednice; Izvor: HGK

Članice su dobile i informaciju o tome kako označiti proizvode znakovima kvalitete pomoću bespovratnih sredstava EU. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MGPO) objavilo je 12. srpnja 2018. EU natječaj Znakovi kvalitete čiji je cilj povećanje prepoznatljivosti kvalitete usluga i proizvoda MSP-ova, čime će se osigurati preduvjeti za povećanje prihoda od prodaje, izvoza i ukupne konkurentnosti i tako pridonijeti stvaranju hrvatskog identiteta na zajedničkom i svjetskom tržištu. Dodijeljenim bespovratnim sredstvima putem vaučera sufinancirat će se projektne aktivnosti koje se odnose na ostvarivanje prava korištenja znakova kvalitete među kojima su i znakovi HGK Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Minimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi 4000 kuna, dok je maksimalan iznos 75.000 kuna. Natječaj je otvoren do 29. lipnja 2020. godine.

Na sjednici je prezentirana Digitalna komora – nova informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge HGK. Hrvatska gospodarska komora kontinuirano prilagođava svoje aktivnosti i kreira nove proizvode i usluge koje izravno pomažu njenim članicama. Platformom će se omogućiti kvalitetnija i sadržajnija komunikacija s članicama, pravovremena dostupnost poslovnih informacija, aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni regulatornog okvira te kvalitetnija promocija proizvoda i usluga članica.