U Komori Zagreb održana radionica o pravima radnika u slučaju stečaja tvrtke ili blokade računa

Vrijeme održavanja: 03.05.2017.   /   Rok prijave: 02.05.2017.

HGK – Komora Zagreb i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) organizirali su 3. svibnja radionicu o primjeni Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, na kojoj je bilo riječi o predstojećim izmjenama Zakona, a prisustvovali su predstavnici gospodarskih subjekata, stečajni upravitelji, odvjetnici te predstavnici sindikata i sudova.

Voditelji radionice bili su ravnatelj AORPS-a Ivan Madunić i rukovoditeljica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova AORPS-a Ivana Krmek, a u ime HGK prisutne je pozdravio savjetnik predsjednika HGK za rad i zapošljavanje Davorko Vidović.

Program radionice obuhvatio je pokazatelje o isplati naknada u slučaju stečaja ili blokade, prava zaštite radnika osigurana zakonom, procedure oko podnošenja zahtjeva za osiguranje potraživanja te isplate i prijenos potraživanja.

U slučaju stečaja poslodavca radniku su zakonom osigurana ova prava: naknada za tri neisplaćene plaće, neisplaćena bolovanja na teret poslodavca, neisplaćeni neiskorišteni godišnji odmor, otpremnina i pravomoćno dosuđene naknade štete zbog ozljede na radu. U slučaju blokade računa poslodavca radniku je osigurano pravo naknade za tri neisplaćene plaće te za najviše tri neisplaćena bolovanja.

Agencija (AORPS) djeluje u okviru Ministarstva rada i mirovinskog sustava te raspolaže fondom koji omogućuje plaćanja u slučaju blokade ili stečaja, stoga je važno da se poslodavci koji zapadnu u poteškoće, kao i radnici kojima nije isplaćena plaća u propisanim rokovima, obrate Agenciji i tako ostvare pravo na pomoć.

Kontakti

  • Jaka Stipić viša stručna suradnica Tel: +385 1 460 6808 Email: jstipic@hgk.hr