Vrijeme održavanja: 26.10.2020.

Kanadski veleposlanik u nastupnom posjetu HGK – Županijskoj komori Split

Objavljeno: 27. 10. 2020. , Ažurirano: 27. 10. 2020.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 26. listopada u nastupni posjet veleposlanika Kanade u RH Alana Bowmana. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima intenziviranja gospodarskih odnosa Splitsko-dalmatinske županije i Kanade, prvenstveno vezano za Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i Europske unije, koji je stupio na snagu prije tri godine. Nažalost, mogućnosti koje se pružaju CETA sporazumom još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri iskorištene, a ciljana sektorska promocija Sporazuma doprinijela bi njihovoj većoj iskoristivosti, usuglasili su se sugovornici.

''Splitsko-dalmatinska županija pruža brojne mogućnosti investitorima, poduzetnicima i mladima. Imamo sveučilišne programe na engleskom jeziku u Splitu, a želja nam je da digitalni nomadi iz Kanade prepoznaju Splitsko-dalmatinsku županiju kao idealno mjesto u kojem žele živjeti i raditi. Potencijalni investitori imaju niz pogodnosti, a poduzetničke zone diljem županije su lokacije spremne za prihvat investitora'', rekao je Tomaš.

Robna razmjena između Splitsko-dalmatinske županije i Kanade nije velika, ali ona ipak kontinuirano raste. Prostora za rast ima i u turizmu te je tako prošle godine, iako su same brojke male, broj dolazaka kanadskih turista u Splitsko-dalmatinsku županiju povećan za 10 posto, a broj ostvarenih noćenja za 20 posto u odnosu na godinu prije. Stoga mogućnosti za intenziviranje gospodarskih odnosa ima, a po Tomaševim riječima upravo je jedna od uloga HGK da otvara vrata poduzetnicima, pruži im pomoć pri izlasku na strana tržišta te bude promotor hrvatskog gospodarstva u svijetu.

U razgovoru su se dotaknuli i teme poduzetništva žena i njihove veće zastupljenosti u upravljačkim tijelima tvrtki.

''Drago mi je čuti da HGK – Županijska komora Split ima u svom fokusu djelovanja poticanje razvoja poduzetništva žena jer se snažno zalažemo i podržavamo veću zastupljenost žena u upravljačkim tijelima tvrtki. Veća zastupljenost žena izravno je povezana s boljim rezultatima poslovanja. Također, planiramo organizirati i događaj o ženama u znanosti, jer znamo da i Hrvatska i Kanada imaju stručnjake koji daju značajan doprinos u razvoju znanosti, a što je posljednjih mjeseci itekako aktualno'', naglasio je veleposlanik Bowman.

Na sastanku je zaključeno da će se u nadolazećim mjesecima uspostavljeni kontakt i razgovor o otvorenim temama nastaviti, kako bi se pripremile aktivnosti od zajedničkog interesa koje će se provoditi nakon što to situacija s epidemijom dopusti. Jedna od planiranih aktivnosti veleposlanika je i uspostava kontakata s ključnim županijskim tvrtkama, kako bi im se približio sporazum CETA, ali i kako bi ujedno imao priliku više saznati i naučiti o hrvatskoj poslovnoj izvrsnosti.