Potpredsjenica Mirjana Čagalj na konferenciji u Mostaru

HGK
Potpredsjenica za graditeljstvo promet i veze te v. d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem
Vrijeme održavanja: 15.09.2017.

Na konferenciji Zanati – prošlost, sadašnjost, budućnost održanoj 15. rujna u Mostaru, kao izaslanica gradonačelnika grada Splita Andre Krstulovića Opare, sudjelovala je potpredsjenica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo promet i veze te v. d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kojemu je potpredsjednica Čagalj u ime gradonačelnika Splita uručila monografiju grada Splita, istaknuo je da je prepoznao potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i zanata kao izuzetno važnih za očuvanje specifičnosti i posebnosti jednog podneblja. Stoga je kao domaćin i organizator ove konferencije imao za cilj promovirati tradicijske zanate gradova sa svjetskim nasljeđem, pokrenuti aktivnosti na tom području te predstaviti pregled dobrih praksi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske te ostalih susjednih zemalja i zemalja članica OWHC-a (Organization of World Heritage Cities) - južna Europa i Mediteran.

IMG_3107 (002).jpg

Sudionici konferencije; Izvor: HGK.

Predstavnik UNESCO-a Bosne i Hercegovine, Siniša Šešum je poslao snažnu poruku o potrebi očuvanja i ponovnog pokretanja tradicijskih zanata.

Potpredsjednica Čagalj je predstavila Split kao UNESCO-ov grad i regionalno središte tradicijskih zanata, čije očuvanje i valorizacija tvore razlikovnu prednost i predstavljaju izniman kulturni, turstički i opće gospodarski potencijal.

"Grad Split je 2015. godine usvojio Strategiju kulturnoga razvitka grada Splita do 2025. godine i to polazeći od činjenice da u splitskoj kulturi postoje golemi potencijali koje treba otvoriti svijetu i koji mogu biti nov zamašnjak ekonomskog i socijalnog razvitka grada", istakla je potpredsjednica Čagalj.

Bogata baština Splita i Dalmacije iznjedrila je brojne zanate od kojih su se neki održali i primjenjuju se prilagođeni današnjem vremenu i suvremenim potrebama, a značajni su i u kontekstu očuvanja kulturne baštine, širenja turističke ponude te edukacije i poticanja mladih da u tom smjeru razvijaju svoje poslovne ideje. 

I Hrvatska gospodarska komora kroz akciju Kupujmo hrvatsko promovira izvorne proizvode, suvenire, rukotvorine koji pridonose različitosti, odlikuju se kvalitetom kao rezultatom hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

IMG_3118.jpg

Dioklecijan i Priska koji su sudionicima konferencije uručili promotivne materijale i poklone; Izvor: HGK.

Protokol o suradnji i prijateljstvu grada Splita i grada Mostara, gradova prijatelja, potpisan je 2003. godine. „Protokol, ne samo da ima za cilj jačanje veza između dvaju gradova, Splita i Mostara, nego i dviju regija, regija Dalmacije i Hercegovine, čiji su oni centri“ zaključno je istaknula potpredsjednica Čagalj te pozvala sudionike konferencije da posjete Dioklecijanov grad, a nadamo se da će ih na to potaknuti i promotivni materijali i pokloni koje su im po završetku prezentacije uručili Dioklecijan i Priska.