Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić sastao se u srijedu, 12. travnja, u Berlinu s Martinom Wanslebenom, direktorom DIHK (Njemačke industrijske i trgovinske komore) i suradnicima kako bi predstavio najnovije projekte Hrvatske gospodarske komore (Digitalna komora, Internacionalizacija poslovanja, Dualno obrazovanje i istraživanje i Razvoj te inovacije u gospodarstvu). Na sastanku su, uz direktora Wanslebena, bili i direktor DIHK za obrazovanje Oliver Heikaus i direktor posebnih projekata AHK Christoph Angerbauer (vanjskotrgovinskih komora) u DIHK.

Wanslebenom je pohvalio napore koje Hrvatska gospodarska komora u posljednjih nekoliko godine ulaže kako bi se transformirala u modernu europsku Komoru okrenutu svojim članicama te ponudio pomoć u uspostavi suradnje između Njemačke industrijske i trgovinske komore i Hrvatske gospodarske komore na predstavljenim projektima, osobito na projektima internacionalizacije i dualnog obrazovanja. Razgovaralo se i o mogućnosti da komore zajednički organiziraju gospodarski forum u listopadu ove godine povodom otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Münchenu.

Njemačka trgovinska i industrijska komora jedna je od najznačajnijih europskih gospodarskih institucija s tradicijom duljom od 150 godina te predstavlja više od tri milijuna njemačkih gospodarstvenika u 79 regionalnih komora i čak 120 vanjskotrgovinskih ureda u 80 zemalja. Upravo putem razgranate mreže vanjskotrgovinskih komora postoji mogućnost suradnje s HGK, kojom bi se olakšalo pozicioniranje hrvatskih tvrtki zainteresiranih za poslovanje na trećim tržištima.