Vrijeme održavanja: 16.11.2021.

Objavljeno: 16. 11. 2021. , Ažurirano: 16. 11. 2021.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Ugande u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rimu Elizabeth Paulu Napeyok.

Barbarić je uvodno pojasnio strukturu i način rada Komore pa se osvrnuo na mogućnosti suradnje s Ugandom. "Oko 90 posto naše razmjene se odvija s EU, ali konstantno radimo na internacionalizaciji poslovanja naših tvrtki. Nastojimo upoznati domaće gospodarstvenike s prilikama na dalekim tržištima. Afrika nije u njihovom fokusu, prvenstveno jer nemaju dovoljno informacija o tamošnjim tržištima, a upravo to je naša uloga – da im približimo zemlje poput vaše i njihov potencijal", istaknuo je Barbarić, dodavši kako su turizam i IT među najpropulzivnijim sektorima hrvatskog gospodarstva.

Napeyok je naglasila kako želi pojačati odnose Hrvatskom, posebno na gospodarskom planu. "Cilj nam je vidjeti kako hrvatski poduzetnici gledaju na izlazak iz EU jer smo mi zemlja koja je u središtu Afrike i odlična smo baza za otvaranje novih tržišta. Naše gospodarstvo je diversificirano pa su prilike za investitore brojne. Poljoprivreda, nafta i plin, uslužne i proizvodne industrije, IT, sve su to branše koje su potentne", kazala je Napeyok, uz napomenu da nam je trgovinska razmjena trenutno skromna, ali pokazuje da na njoj možemo graditi.

Inače, robna razmjena između Hrvatske i Ugande je u 2019. dosegla iznos od 1,2 milijuna dolara, dok je u prošle godine pala na samo 300.000 dolara. U Ugandu najviše izvozimo namještaj i transformatore, dok nam je glavni uvozni proizvod kava.