Vrijeme održavanja: 23.10.2019.

Objavljeno: 24. 10. 2019. , Ažurirano: 24. 10. 2019.

Međunarodni sajam SASO, koji obuhvaća deset specijaliziranih sajmova i važna stručna događanja te okuplja 896 izlagača, suizlagača i brendova iz osam europskih zemalja, svečano je otvoren 23. listopada u splitskoj Spaladium Areni.

Kako je istaknula direktorica tvrtke Sajam Split, organizatora sajma, Sanja Vuković Veić, ovogodišnji SASO je najveći sajam graditeljstva u Hrvatskoj koji se događa u pravo vrijeme kada se planiraju investicije.

''Povećanje broja izlagača i posjetitelja sajma koji dolaze iz cijele regije, iz godine u godinu, svjedoči o razvoju hrvatskog održivog gospodarstva, koje slijedi smjernice europske industrijske politike temeljene na znanju, istraživanjima, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama. Isto tako bilježi se i kontinuiran rast građevinskog sektora što se može iščitati iz povećanog broja izdanih građevinskih dozvola i vrijednosti projekata'', poručila je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Pored izlaganja njenih članica, intencija Komore je na manifestacijama poput ove okupiti struku, otvoriti raspravu i ponuditi odgovore na aktualna gospodarska pitanja. Tako će se drugog dana sajma u suorganizaciji HGK održati dva značajna skupa na teme prihvatljivih investicija u graditeljstvu te nove zakonske legislative i ishođenja dozvola, na koje je Čagalj pozvala sve zainteresirane.

Naglasila je da je Komora iznimno ponosna na izlagače nosioce znakova kvalitete HGK, ''Izvorno hrvatsko'' i ''Hrvatska kvaliteta'', kao i da se nada da će u budućnosti još i više hrvatskih proizvoda i usluga nositi ove oznake, koje se temelje na dugogodišnjem iskustvu i znanjima, razvojno-istraživačkom radu, inventivnosti, kreaciji i tradiciji.

Mirjana Čagalj se također osvrnula na činjenicu da produljenje turističke sezone u primorskim mjestima ostavlja građevinarima na raspolaganju sve manji period za gradnju, te je naglasila da će se morati pronaći ravnoteža ovih dviju djelatnosti, jer ''turizam raste, što je dobro, ali je važno da raste i građevinarstvo''.

Ovaj dvadeset i treći SASO službeno je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasivši da ''ovaj sajam doista pokazuje što je prava integrativna platforma te što je to pametan i održiv rast. Ovdje danas govorimo o uspjehu hrvatskog poduzetništva kojem svi mi u javnom sektoru trebamo biti prava potpora.''

Ovogodišnji SASO održava se od 23. do 26. listopada te obuhvaća sljedeće specijalizirane sajmove: 23. Međunarodni sajam graditeljstva, 23. Međunarodni sajam drvne industrije, 23. Međunarodni sajam metalne industrije, 23. Međunarodni sajam alata, strojeva i opreme, 20. Međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, 19. Međunarodni sajam elektronike i energetike, 11. Međunarodni sajam ekologije - SEKO, 5. Međunarodni sajam kamena, 4. Međunarodni sajam bazena i bazenske opreme i 4. Međunarodni sajam komunalne opreme.

saso.jpgU obilasku sajma: splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i direktorica Sajma Split Sanja Vuković Veić; Izvor: HGK