Vrijeme održavanja: 16.10.2020.

Objavljeno: 16. 10. 2020. , Ažurirano: 16. 10. 2020.

"Prošle je godine naša robna razmjena iznosila oko 260 milijuna eura. U prvih sedam mjeseci ove godine bila je na otprilike istoj razini. Ima prostora da i u ovim okolnostima zabilježimo rast", rekla je direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK Ines Obradović povodom današnjom poslovnih susreta hrvatskih i bugarskih tvrtki u organizaciji HGK i Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, koji su u Zagrebu okupili 20-ak tvrtki zainteresiranih za nova tržišta i poslovne prilike.

Genka Vasileva Gerorgieva.jpg
Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj; Izvor: HGK.


Naime, bugarska je delegacija već nekoliko dana u Hrvatskoj te se do sada susrela s hrvatskim poduzetnicima u Osijeku, Rijeci i Splitu. Delegacija bugarskih gospodarstvenika predvođena županom Županije Ruse i predstavnicima Veleposlanstva Republike Bugarske u RH je i krajem rujna bila u službenom posjetu Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u suradnji s tamošnjim županijskim komorama HGK.

B2B (3).jpg
Poslovni razgovori bugarskih i hrvatskih tvrtki; Izvor: HGK.


Bugarska je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Povezuju nas i sličan jezik, tradicija i kultura. Moguća područja za suradnju su poljoprivreda, industrija, energetika, infrastruktura, turizam te investicije i zajednički izlazak na treća tržišta uz korištenje EU sredstava. "Ovo su samo neke od mogućnosti kako možemo započeti put prema gospodarski snažnijoj budućnosti", naglasila je Obradović.

Primjerice u energetici prilika za suradnju je u modernizaciji i izgradnji NE, trafostanica te elektropostrojenja, plinovoda i naftovoda i vjetroelektrana. U pogledu prometa i infrastrukture to je izgradnja bugarske cestovne infrastrukture (oko 1.000 kilometara novih autocesta, od kojih je većina na paneuropskim koridorima), obnova željezničke mreže, zatim izgradnja sustava za navodnjavanje obradivih zemljišnih površina i izgradnja šumske infrastrukture u Bugarskoj i sl.

B2B (2).jpg
B2B razgovori o suradnji bugarskih i hrvatskih tvrtki; Izvor: HGK.


"Razgovori su prilika za bolje upoznavanje, da se bolje povežemo kako bismo pronašli te niše na kojima možemo zajednički raditi u sklopu Europske unije", rekla je veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Vasileva Georgieva, iskazavši zadovoljstvo dosadašnjim obilaskom delegacijom i općenito suradnjom s Komorom na jačanju suradnje s bugarskim tvrtkama. "Svaki razgovor je inovativniji i inspirativniji od prethodnoga, pojavit će se ideje koje će pomoći da dođemo do konkretnih ugovora", rekla je Georgieva.

Prošle je godine 65.056 bugarskih turista posjetilo Hrvatsku, što je porast od 2,6% u odnosu na 2018. godinu. Bugarski turisti ostvarili su 129.618 noćenja, što je rast od 5% u odnosu na 2018. godinu. Prema podacima HNB-a, od 1993. do prvog kvartala 2020. ulaganja Bugarske u RH iznosila su 17 milijuna eura. Najznačajnije područje je trgovina na veliko, uz trgovinu motornim vozilima i motociklima. Ukupna ulaganja iz RH u Bugarsku u razdoblju od 1993. do prvog kvartala 2020. iznosila su 18 milijuna eura. Najznačajnije područje je trgovina na veliko, uz trgovinu motornim vozilima i motociklima.