Vrijeme održavanja: 02.12.2018. - 06.02.2019.

Hrvatska gospodarska komora organizirala je posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Bakuu od 2. do 6. prosinca 2018. i tom prigodom su održani poslovni razgovori između hrvatskih i azerbajdžanskih gospodarstvenika, uz podršku Veleposlanstva RH u Azerbajdžanu i Ministarstva transporta, komunikacija i visokih tehnologija Azerbajdžana.

Posjet je organiziran u sklopu osmog nastupa hrvatskih tvrtki na sajmu Bakutel u organizaciji HGK. Hrvatske tvrtke sudjelovale su na sajmu na zajedničkom izložbenom prostoru, a u okviru sajma organizirani su poslovni razgovori između hrvatskih i azerbajdžanskih tvrtki.

Nakon prvih kontakata s azerbajdžanskim tvrtkama na sajmu Bakutel, hrvatske tvrtke nastavile su poslovne razgovore s azerbajdžanskim kolegama u okviru poslovnog foruma koji je organiziran u hotelu Landmark 5. prosinca.

Zadnjih par godina hrvatske IT tvrtke ostvaruju značajnu poslovnu suradnju na tržištu Azerbajdžana, te već osam godina sudjeluju na sajmu Bakutel u organizaciji HGK, u okviru kojeg je ovaj put organiziran i poslovni forum uz b2b razgovore između hrvatskih i azerbajdžanskih gospodarstvenika.

Gospodarstvo Azerbajdžana ima uzlazni trend već par godina, uglavnom zahvaljujući najvažnijim izvoznim proizvodima, nafti i prirodnom plinu, a pored toga zemlja ima veliki poljoprivredni potencijal.

Zahvaljujući stranim ulaganjima u naftnu industriju i stabilizacijskom programu s MMF-om gospodarske prilike u zemlji su sve pogodnije, uslijed čega se pojačano radi i na diversifikaciji gospodarstva, a jedan od sektora u usponu je IT sektor uz razvoj visokih tehnologija.

Posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Azerbajdžanu i b2b razogovori koji su se tom prigodom održali organizirani su u sklopu projekta HGK HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta sufinanciranoga sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je projekta dodatno ojačati prisutnost MSP-ova na inozemnim tržištima radi povećanja izvoza hrvatskih proizvoda i usluga.