Posjet udruge degustatora maslinova ulja O.L.E.A. Zadru

Vrijeme održavanja: 05.10.2017.

Predsjednik udruge degustatora maslinova ulja O.L.E.A. Renzo Ceccacci zajedno s tajnikom Giorgiom Sorcinellijem posjetio je 5. listopada Županijsku komoru Zadar. Istog su dana posjetili i Grad Zadar gdje ih je primio gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Gosti iz Italije predstavili su manifestaciju Sapori e aromi d'autunno koja se održava ove godine po trideseti put u Fanu. Ujedno su pozvali u ime gradonačelnika Fana delegaciju grada Zadra i Županijske komore Zadar u posjet tom događaju koji se ove godine održava od 20. do 27. studenoga. Uz to, predstavili su Bacala' fest, međunarodno natjecanje u kuhanju i spremanju bakalara koje se održava u veljači 2018. godine u Fanu, gdje imaju mogućnost sudjelovati i zadarski kuhari te kuhari amateri.

Delegacija je predstavila i vodič L'oro d'Italia in tasca koji je objedinio sva najbolja ulja iz cijele Italije koja su sudjelovala na natjecanju L'oro d'Italia koje je održano u svibnju 2017. godine. Ovo je ujedno bio i povod prisjetiti se starog prijateljstva između Regije Marche i Zadarske županije koje je započelo još 1994. godine kada su u jeku rata prijatelji iz regije Marche dostavljali humanitarnu pomoć djeci Zadra i Posedarja.

Udruga O.L.E.A. prva je u RH u Zadru 2008. godine obučila degustatore maslinova ulja u skladu s propisima EU i COI-ja. Nakon toga je slijedila daljnja obuka na vođenim degustacijama te obuka nove grupe degustatora u Zadru 2011. godine. U svim je tim aktivnostima u suradnji s udrugom O.L.E.A. vidljiv značajni napredak u prepoznavanju i korištenju ekstradjevičanskog maslinova ulja u mediteranskoj prehrani.

Kontakti

  • Petar Pedišić Viši stručni suradnik Tel: +385 23 643 196 Email: ppedisic@hgk.hr