Vrijeme održavanja: 01.09.2020.

Analiza HGK – Županijske komore Split

Objavljeno: 07. 09. 2020. , Ažurirano: 08. 09. 2020.

HGK – Županijska komora Split analizirala je poslovanje gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije u kolovozu i u prvih osam mjeseci ove godine, s obzirom na vrijednost fiskaliziranih računa te nezaposlenost.

Prema podacima Porezne uprave Područnog ureda Split vrijednost fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kolovozu je iznosila 2,1 milijardu kuna, te je za 15,6 posto veća u odnosu na srpanj, ali za 21,6 posto manja u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. U prvih pak osam mjeseci ove godine izdano je računa u vrijednosti 9,7 milijardi kuna, što je u odnosu na 12,1 milijardu kuna u istom razdoblju prošle godine smanjenje od 19,5 posto.

Vrijednost izdanih računa u prošlom mjesecu čini 21,6 posto vrijednosti računa u cijelom ovogodišnjem osmomjesečnom razdoblju.

Djelatnosti koje su u kolovozu u županiji zabilježile najveći pad vrijednosti izdanih računa, veći od 50 posto, u odnosu na kolovoz 2019., su umjetnost, zabava i rekreacija (57,5 posto), građevinarstvo (54,4 posto), prijevoz i skladištenje (52,9 posto) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (50,5 posto).

To su ujedno djelatnosti koje su, uz poslovanje nekretninama, u Splitsko-dalmatinskoj županiji imale i najveći pad vrijednosti izdanih računa u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

S obzirom na zastupljenost djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u županijskom gospodarstvu treba naglasiti da je vrijednost izdanih računa u toj djelatnosti prošli mjesec iznosila 606,4 milijuna kuna, tj. 30,7 posto manje od prošlogodišnjeg kolovoza. ''Međutim, unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u našoj županiji je u kolovozu u odnosu na srpanj vrijednost fiskaliziranih računa veća za 37,8 posto'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Jedina djelatnost koja je u županiji u razdoblju siječanj-kolovoz ove godine ostvarila rast iznosa izdanih računa, u odnosu na isto razdoblje 2019., je djelatnost informacija i komunikacija, s rastom od 5,8 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji prijavljenih na HZZ u kolovozu je iznosio 24.484 osobe, gotovo identično kao i u srpnju. U odnosu na srpanj pao je broj novoprijavljenih osoba na HZZ za 43,1 posto, a povećao se broj prijavljenih potreba poslodavaca za radnicima za 38,2 posto.