Objavljeno: 07. 06. 2018. , Ažurirano: 07. 06. 2018.

Tim rastom nastavljen je uzlazni godišnji trend koji kontinuirano traje od rujna 2014. godine. Razina realnoga prometa u travnju ove godine bila je najveća (kada se promatra samo taj mjesec tijekom godina) još od travnja 2008. godine.

Na spomenuti trend rasta maloprodajnoga prometa djelomično je utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača koje je u tome razdoblju samo u četiri mjeseca bilo lošije. Na pozitivan su trend potrošačkog optimizma i realnoga prometa u trgovini na malo u posljednjim godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015. i 2017. godine, a imale su utjecaj na povećanje kupovne moći stanovništva.

U prva četiri mjeseca ove godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,4% veći u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Spomenuta povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno su utjecala i na kretanja osobne potrošnje (čini gotovo 60% BDP-a), koja od drugog kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni rast BDP-a.

Uz očekivani nastavak trenda rasta neto plaća i poboljšanja pouzdanja potrošača te još uvijek niske baze (prošlogodišnji promet realno je 6,8% niži u odnosu na 2008. godinu), očekujemo da će i ove godine realan promet u trgovini na malo imati povoljnija kretanja, odnosno da će rast prometa na razini cijele ove godine okvirno iznositi 3,4%.